Zaharova a răspuns comentariilor Chișinăului cu privire la Transnistria
© Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaБрифинг официального представителя МИД России М. Захаровой
© Russian Foreign Ministry
/ Abonare
Reprezentantul oficial al Ministerului de externe de la Moscova, Maria Zaharova, a comentat declarația Externelor de la Chișinău cu privire la modul în care acestea văd soluționarea problemei transnistrene.
CHIȘINĂU, 6 sept – Sputnik. În comentariul său făcut public pe rețelele de socializare, Maria Zaharova a amintit contextul în care ministerul de Externe al federației ruse, Serghei Lavrov, s-a referit la situația din Transnistria și reacția care urma din partea Chișinăului.
“Moscova a atras atenția asupra reacției Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova la răspunsul ministrului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, la întrebarea, care i-a fost adresată în cadrul discursului său la MGIMO, pe 1 septembrie 2022, despre situația privind reglementarea transnistreană. În special, departamentul diplomatic al Republicii Moldova, „ca întotdeauna”, confirmă „angajamentul pentru demersuri pașnice și diplomatice bazate pe dialog, atât în scopul reintegrării, cât și în dialogul cu Federația Rusă privind retragerea trupelor ruse prezente ilegal pe teritoriul țării", a precizat reprezentantul oficial al Externelor de la Moscova.
În opinia Moscovei, exprimată de Maria Zaharova, prezența trupelor ruse în regiunea transnistreană ar fi consecința diferendului transnistrean, și nu cauza acestuia: “Din păcate, astfel de asigurări din partea autorităților moldovenești, inclusiv la cel mai înalt nivel, denaturează esența problemei transnistrene. Prezența trupelor rusești pe malul stâng al Nistrului în scopul operațiunii de menținere a păcii și de protecție a depozitelor de muniții din Cobasna este o consecință a problemei nerezolvate, și nu cauza acesteia”.
Zaharova afirmă că abordarea adoptată de Chișinău nu permite soluționarea problemei transnistrene.
“Actualul impas în reglementarea transnistreană se datorează unui cu totul alt motiv - și anume, refuzului insistent al Chișinăului, sub diverse pretexte, de a răspunde pozitiv solicitărilor repetate ale Tiraspolului de a începe negocieri de fond asupra principiilor unei reglementări pașnice și cuprinzătoare la Nistru”.
„Este evident că fără o schimbare din partea moldovenească a acestei abordări, nu se poate aștepta niciun progres în procesul de reglementare transnistreană”, a conchis Maria Zaharova.
Amintim că joi, 1 septembrie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a amintit în discursul rostit în fața studenților MGIMO despre problemele minorităților naționale din Republica Moldova, în special, inocularea rusofobiei în țară și, a declarat de asemenea că crearea unor amenințări la adresa securității forțelor ruse de menținere a păcii în Transnistria va fi considerată, în conformitate cu normele dreptului internațional, un atac asupra Rusiei.
Drept urmare, în aceeași zi, însărcinatul cu afaceri ad interim al Rusiei la Chișinău a fost convocat pe 1 septembrie la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.
Serviciul de presă al MAEIE anunța că diplomatul a fost chemat la minister în legătură cu ultimele declarații ale ministrului rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, și în vederea exprimării poziției autorităților moldovene.
”Pentru clarificarea celor expuse de către șeful diplomației ruse și exprimarea poziției autorităților noastre, ministrul de externe Nicu Popescu a dispus convocarea la MAEIE în cursul zilei de astăzi a însărcinatului cu afaceri ad interim al Federației Ruse la Chișinău”, preciza MAEIE în comunicatul său de presă.
În context, Ministerul de Externe de la Chișinău a declarat că ”legislația Republicii Moldova garantează drepturile și libertățile fundamentale ale omului”.
„Vorbitorilor de limbă rusă, ucraineană, găgăuză, bulgară și ai altor minorități etnice le sunt respectate drepturile în conformitate cu principiile democratice, iar în cazul vorbitorilor de limba rusă menționați în declarație, nu au fost semnalate la instituțiile abilitate în țara noastră încălcări ale drepturilor acestora”, este subliniat în comunicatul Diplomației moldovenești.
Totodată MAEIE a precizat că ”Chișinăul, la fel ca întotdeauna, reiterează atașamentul pentru metodele pașnice, diplomatice și bazate pe dialog atât pentru reintegrarea țării cât și în dialogul cu Federația Rusă privind retragerea trupelor ruse staționate ilegal pe teritoriul țării noastre. Oricare alte speculații le considerăm neîntemeiate”.