Lavrov avertizează în privința unor acțiuni împotriva militarilor ruși din Transnistria

© Sputnik / Sergey Kuznecov / Accesați arhiva multimediaPost al forțelor de menținere a păcii la Bender
Post al forțelor de menținere a păcii la Bender - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2022
Abonare
Lavrov: amenințările la adresa forțelor de menținere a păcii din Transnistria vor fi considerate drept atac.
CHIȘINĂU, 1 sept – Sputnik. Moldova trebuie să înțeleagă că crearea unor amenințări la adresa securității forțelor ruse de menținere a păcii în Transnistria va fi considerată drept atac asupra Rusiei, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.
„Toți trebuie să înțeleagă că orice acțiuni care vor pune în pericol securitatea militarilor noștri vor fi considerate, în conformitate cu dreptul internațional, drept un atac asupra Federației Ruse, așa cum a fost în Osetia de Sud, atunci când trupele noastre de menținere a păcii au fost atacate de (ex-președintele Georgiei) Saakașvili” - a spus ministrul, răspunzând la o întrebare despre situația din jurul Transnistriei, în cadrul participării la evenimentul dedicat Zilei Cunoștințelor la MGIMO.
În ajun, șeful diplomației ruse a atins problema Transnistriei la Maratonul ”Cunoștințe” El a declarat că Rusia susține reluarea negocierilor dintre Tiraspol şi Chişinău.
Situația din Transnistria
Transnistria, ai cărei locuitori sunt ruși și ucraineni în proporție de 60%, a încercat să se separe de Moldova înainte de prăbușirea URSS, de teamă că, pe valul naționalismului, țara se va uni cu România. În 1992, după o încercare a autorităților moldovenești de a soluționa conflictul prin forță, Transnistria a devenit un teritoriu practic necontrolat de Chișinău.
Pacea în zona conflictului transnistrean este menținută de forțele comune de menținere a păcii, care includ 402 militari ruși, 492 transnistreni, 355 moldoveni, precum și zece observatori militari din Ucraina.
Potrivit lui Vitali Ignatiev, șeful departamentului de Externe al republicii nerecunoscute, Chișinăul împiedică rotația militarilor ruși, refuză participarea la exerciții comune și creează dificultăți nemotivate în activitățile Comisiei mixte de control (JCC - organul colectiv de conducere al operațiunii de menținere a păcii din Transnistria).
Transnistria  - Sputnik Moldova, 1920, 02.08.2022
Rusia
Zaharova: Presiunea pe Transnistria duce procesul de reglementare în impas
Fluxul de știri
0