Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Borrell contează pe o politică mai autonomă în raport cu Rusia

© AFP 2024 / FREDERICK FLORINJosep Borrell
Josep Borrell - Sputnik Moldova, 1920, 06.09.2022
Abonare
Borrell: Politica UE va fi mai autonomă după renunțarea la resursele energetice rusești.
CHIȘINĂU, 5 sept – Sputnik. Șeful diplomației UE, Josep Borrell, consideră că politica Europei față de Rusia va fi mult mai autonomă după încheierea perioadei dependenței de resursele energetice rusești.
„Partea pozitivă a acestei crize poate fi considerată faptul că am conștientizat necesitatea de a avea o independență energetică față de Rusia... De îndată ce ne vom elibera de această dependență, se va consolida semnificativ autonomia noastră strategică și politica noastră față de Rusia nu va mai fi condiționată de această dependență, așa cum a fost până în acest moment”, a spus Borrell în discursul rostit la conferința interparlamentară de la Praga.
După izbucnirea crizei din Ucraina în luna februarie a acestui an, țările europene au impus mai multe pachete de sancțiuni personale și economice împotriva Rusiei și au adoptat cursul spre renunțarea completă la resursele energetice rusești.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat anterior că politica de descurajare și slăbire a Rusiei este o strategie pe termen lung a Occidentului, iar sancțiunile au dat o lovitură gravă întregii economii mondiale. Potrivit lui, scopul principal al Occidentului este de a înrăutăți viața a milioane de oameni.
Sediul Comisiei Europene - Sputnik Moldova, 1920, 04.09.2022
Analize și opinii
Francezii au constatat „moartea Europei” fără livrările de gaz din Rusia
Fluxul de știri
0