Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Bulgaria, despre cea mai mare prostie comisă în raport cu Rusia

© Sputnik / Mihai CarausAragaz
Aragaz - Sputnik Moldova, 1920, 04.09.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Expertul Kuyumdzhiyev: Bulgaria va trebui să se salveze de frigul iernii prin împrumuturi pentru gaz.
CHIȘINĂU, 4 sept – Sputnik. Bulgaria se va confrunta cu prețuri de nesuportat la gaze din cauza prostiei comise de autoritățile țării în raport cu Rusia. Acest lucru a fost declarat la postul de televiziune Bulgaria ON AIR de fostul viceministru bulgar al Energiei Yavor Kuyumdzhiyev, citat de RIA Novosti.
Potrivit expertului, prețurile carburanților vor crește, deși Peninsula Balcanică nu s-a confruntat anterior cu lipsa gazelor naturale datorită livrărilor din Rusia și, într-o măsură mai mică, din Azerbaidjan.
"Atunci când noi singuri am renunțat la contractul care ne garanta livrările și previzibilitatea, atunci se întâmplă ceea ce se întâmplă. Aceasta este cea mai mare prostie care s-a putut face - să cumperi de pe piață atunci când există un contract pe termen lung cu prețuri previzibile. Piața a luat-o razna și, în practică, noi cumpărăm iarăși același gaz rusesc”, a recunoscut Kuyumdzhiyev.
Sediul Comisiei Europene - Sputnik Moldova, 1920, 04.09.2022
Analize și opinii
Francezii au constatat „moartea Europei” fără livrările de gaz din Rusia
Fostul viceministru a subliniat că autoritățile bulgare vor trebui să facă împrumuturi pentru plata combustibilului în această iarnă.
"La iarnă, prețul gazelor naturale va fi de nesuportat atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul de afaceri. Creditele vor fi singura salvare", este sigur el.
Kuyumdzhiyev a menționat de asemenea că nu există încă nicio alternativă la gazul rusesc în regiune, deși SUA continuă să convingă țările europene de oportunitatea achiziționării gazului natural lichefiat american.
"Cele mai mari companii de gaze de șist sunt cele americane. Este normal ca Pompeo să facă lobby pentru businessul american în Bulgaria, el protejează businessul. Însă chiar și în această situație de criză, nicio țară europeană nu vorbește despre utilizarea metodei fracturării hidraulice", a adăugat expertul în energetică.
În august, autoritățile bulgare au anunțat că refuză să discute cu ”Gazpromul” încheierea unui nou contract pentru furnizarea gazelor. Anterior, Rusia a trecut la achitări în moneda națională rusească cu țări neprietenoase. Pentru aceasta, cumpărătorii trebuie să deschidă conturi în valută și în ruble la Gazprombank: pe primul vine plata în valută, banca o vinde la Bursa din Moscova și transferă banii în al doilea cont.
Stație de comprimare a gazelor - Sputnik Moldova, 1920, 29.08.2022
Economie
Ungaria va negocia cu ”Gazprom” majorarea livrărilor de gaze
Fluxul de știri
0