Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Ungaria va negocia cu ”Gazprom” majorarea livrărilor de gaze

© AP Photo / Petr David JosekStație de comprimare a gazelor
Stație de comprimare a gazelor - Sputnik Moldova, 1920, 29.08.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Szijjártó: Ungaria vrea să negocieze cu Gazprom în privința majorării livrărilor de gaz din luna septembrie.
CHIȘINĂU, 29 aug – Sputnik. Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat că intenționează să semneze în apropiatele două zile un acord cu ”Gazprom” privind creșterea livrărilor zilnice de gaze din Federația Rusă, începând cu luna septembrie.
„Scopul nostru este să garantăm securitatea asigurării cu energie a Ungariei, așa că, indiferent dacă asta îi place sau nu-i place cuiva, trebuie să ne înțelegem cu Rusia în privința sporirii livrărilor de gaze... Există propunerea privind creșterea livrărilor de gaze, în apropiatele două zile vom clarifica asta cu ”Gazprom” și vom semnați un contract, conform căruia cantitatea zilnică de gaze furnizată va crește și mai mult”, a spus Szijjártó la întâlnirea cu ambasadorii Ungariei. Transmisiunea a fost realizată pe rețelele de socializare.
Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, - Sputnik Moldova, 1920, 26.08.2022
Internațional
Ministrul ungar de Externe: Sancţiunile cauzează mai multă durere Europei, decât Rusiei
Anterior, guvernul ungar a declarat stare de urgență în sectorul energetic, care include un pachet de șapte măsuri: creșterea producției de gaze în țară de la un miliard și jumătate la două miliarde de metri cubi, căutarea a 700 de milioane de metri cubi suplimentari de gaz pentru umplerea depozitelor, interzicerea exportului de surse energetice și lemn de foc, creșterea producției de cărbune, accelerarea repornirii blocurilor centralei pe cărbune Matra, prelungirea duratei de activitate a centralei nucleare de la Paks și reducerea programelor de înlesniri la plata serviciilor comunale. Ultima măsură constă în faptul că acum cei care consumă mai mult decât indicatorii medii pentru gaz și energie electrică vor trebui să plătească pentru consumul depășit nu la prețuri preferențiale, ci la prețuri de piață.
Szijjarto a vizitat Moscova la o săptămână după introducerea stării de urgență, unde a purtat negocieri cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, la care s-a discutat problema furnizării unor volume suplimentare de gaz rusesc pe piața ungară. După cum a comunicat în urma discuțiilor Lavrov, cererea Ungariei va fi examinată imediat. La mijlocul lunii august, ”Gazprom” a început să livreze gaze peste contractele stabilite, în urma discuțiilor purtate la Moscova de ministrul ungar al Afacerilor Externe și Relații Economice Externe, Peter Szijjártó. Cantitățile de gazele peste contractele stabilite sunt furnizate prin ”Turkish Stream”, volumul suplimentar zilnic până la sfârșitul lunii august este de 2,6 milioane de metri cubi.
Работник Газпрома на газохранилище - Sputnik Moldova, 1920, 23.08.2022
Economie
Bulgaria recunoaște că are nevoie de gazul rusesc
Fluxul de știri
0