Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

De ce Occidentul este îngrijorat de armele nucleare tactice ale Forțelor Aeriene belaruse

© Sputnik / Кирилл Нортон / Accesați arhiva multimediaComplexul ”Iscander”
Complexul ”Iscander” - Sputnik Moldova, 1920, 03.09.2022
Abonare
Aleksandr Lukașenko a subliniat că Belarusul este pregătit pentru provocările din partea NATO, țintele pentru lovituri au fost identificate, centrele de decizie sunt cunoscute.
Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, nu aruncă vorbele în vânt. După recenta sa declarația despre posibilitatea aplicării unei lovituri de răspuns de către Forțele Aeriene ale Belarusului împotriva țărilor agresoare, cu arme nucleare tactice, Occidentul a început să se agite. Pentru vecinii răi este important să înțeleagă în ce împrejurări, la cine, când și cum le va „sosi” răspunsul?
Înconjurat pe trei părți de țări ostile ale Alianței Nord-Atlantice și de Ucraina, Belarusul ar putea părea vulnerabil și resimte de mult timp presiunea militară și politică a Occidentului colectiv. Dar Uniunea Statală (Belarus și Federația Rusă) transformă republica într-o fortăreață inexpugnabilă, care are de fapt același potențial nuclear ca și Rusia. Avioanele Forțelor Aeriene Belaruse au fost reutilate pentru a putea purta arme nucleare, Minskul este gata să răspundă fulgerător la agresiunea țărilor occidentale.
Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a comentat vinerea trecută dislocarea tehnicii militare americane pe teritoriul Europei de Est, în cadrul Operațiunii Atlantic Resolve: „Ei trebuie să înțeleagă că niciun fel de elicoptere, avioane, dacă vor acutiza situația, nu-i vor salva. Am declarat cândva împreună cu Putin, la Sankt Petersburg, că vom reutila și avioanele belaruse Su pentru ca ele să poată purta arme nucleare... Totul este gata!” Belarusul are armele necesare pentru a răspunde.
Joi, Aleksandr Lukașenko a precizat că Minskul va pune în fața Moscovei problema deținerii armelor nucleare, în cazul în care SUA va efectua livrări respective în Polonia. Aici este vorba despre modernizarea (pregătirea tehnologică pentru utilizarea armelor nucleare tactice) mai multor bombardiere Su-24M ale Forțelor Aeriene Belaruse.
Aleksandr Lukașenko - Sputnik Moldova, 1920, 27.08.2022
Internațional
Belarusul își respectă promisiunea față de Putin privind armele nucleare
Anterior, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat la o întâlnire cu președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, că a fost luată decizia de a-i transmite Minskului complexele ”Iskander-M”, republica le va primi în următoarele câteva luni - cu rachete balistice și de croazieră care pot fi utilizate „atât în interpretare obișnuită, cât și nucleară”. Tot atunci, președintele rus le-a propus departamentelor militare ale celor două țări să examineze toate detaliile. Însă țările NATO au fost „atinse” mai mult de informația despre echiparea bombardierelor belaruse cu arme nucleare tactice. De ce?

Răzbunarea inevitabilă

Aleksandr Lukașenko a subliniat că Belarusul este pregătit pentru provocările din partea NATO, țintele pentru lovituri au fost identificate, centrele de decizie sunt cunoscute. Occidentul înțelege că o Republică Belarus non-nucleară poate fi implicată în mod legitim într-un acord cu Federația Rusă privind utilizarea în comun a armelor nucleare. Prin analogie cu utilizarea în caz de război a bombelor termonucleare americane din familia B-61 de către Forțele aeriene ale Belgiei, Germaniei, Italiei și altor țări europene ale alianței. Afirmația președintelui belarus cu privire la pregătirea bombardierelor Su-24M a provocat o discuție activă între experții occidentali, deoarece caracteristici de luptă extrem de înalte ale acestui avion garantează irezistibilitatea utilizării armamentelor nucleare.
Publicația americană Military Watch a numărat 30 de avioane Su-24M în cadrul Forțelor Aeriene ale Belarusului, pe lângă o sută de mașini de același tip pe care le-ar putea transmite Rusia. Publicația subliniază posibilitatea integrării armelor nucleare cu noile avioane de luptă grele Su-30SM. Și totuși, bombardierele cu aripă variabilă Su-24M rămân cele mai bune din lume, au un potențial semnificativ de modernizare.
Capacitatea Su-24M de a zbura și ziua și noaptea la o altitudine extrem de redusă, cu învăluirea terenului, face bombardierul practic invizibil și de neajuns pentru sistemele de apărare aeriană inamice. Transportarea muniției nucleare tactice la țintă este garantată. Este impresionantă si capacitatea avionului Su-24M de a ridica până la 8 tone de sarcină de luptă în aer este. Avionul poate transporta până la patru bombe de 1500 kg. Viteza la suprafața pământului este de 1400 km/h, la o altitudine de 2320 km/h. Raza de luptă 560 - 1300 km.
„Veteranul” puternic a fost modernizat în mod repetat și corespunde pe deplin cerințelor timpului. De exemplu, sistemul de vizualizare și navigație SVP-24 „Ghefest” a făcut posibilă triplarea preciziei bombardamentelor și a loviturilor de rachete. Piloții apreciază foarte mult capacitățile de luptă ale Su-24M, iar armele nucleare tactice de la bord vor face bombardierul și mai desăvârșit.
Între timp, extinderea NATO continuă cu Suedia și Finlanda, care sunt situate la 500 km de granițele Belarusului. Ajutorul militar de miliarde de dolari și livrările de armamente către regimul de la Kiev de către Statele Unite și alte țări occidentale sunt percepute de Belarus și Rusia drept participare nemijlocită la conflictul care amenință securitatea Uniunii Statale. Nu Moscova și Minskul sunt cele care conduc Europa pe treptele escaladării către un conflict militar global, însă ele îi garantează agresorului o răzbunare dură.
Testarea unui dispozitiv exploziv termonuclear în Nevada, Statele Unite  - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2022
Rusia
Moscova: În curând, NATO va începe să justifice folosirea armelor nucleare
Fluxul de știri
0