Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova: În curând, NATO va începe să justifice folosirea armelor nucleare

CC0 / National Nuclear Security Administration / Nevada Site Office / Testarea unui dispozitiv exploziv termonuclear în Nevada, Statele Unite
Testarea unui dispozitiv exploziv termonuclear în Nevada, Statele Unite  - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2022
Abonare
Diplomatul rus Andrei Belousov a afirmat că țările NATO vor începe în curând să justifice orice utilizare a armelor nucleare.
CHIȘINĂU, 12 aug - Sputnik. În viitor, este de așteptat ca țările NATO să justifice orice utilizare a armelor nucleare, a declarat Andrei Belousov, șef adjunct al delegației ruse la Conferința de revizuire a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (TNP).
El a subliniat atribuirea definitivă de către NATO a statutului de bloc militar-politic nuclear, „care este precizată direct în declarația finală a summit-ului alianței de la Madrid”.
„Comunitatea TNP (Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare – n.n.) trebuie să analizeze încă consecințele acestei evoluții, ceea ce face necesară o nouă privire asupra statutului membrilor non-nucleari ai blocului, în special a celor pe teritoriul cărora se află armele nucleare americane. În acest sens, este relevantă întrebarea cum prezența armelor nucleare străine pe teritoriul țărilor europene și participarea lor la alianța nucleară se raportează la obligațiile lor în cadrul TNP”, a spus Belousov.
Potrivit acestuia, Moscova pune de multă vreme o întrebare similară în legătură cu „misiunile nucleare comune” ale NATO de testare a utilizării armelor nucleare, în care sunt implicați activ membrii non-nucleari ai alianței.
Nor atomic - Sputnik Moldova, 1920, 10.08.2022
Societate
Agenția de Mediu, despre situația de la Centrala nucleară din Zaporojie
El a menționat că Moscova a auzit deja de mai multe ori declarații conform cărora această practică nu contravine TNP și că desfășurarea unor astfel de misiuni ar fi fost convenită în etapa de pregătire a Tratatului.
„Considerăm astfel de argumente nimic altceva decât scuze pentru a justifica acțiuni care contravin prevederilor cheie ale TNP, recunoscute ca piatra de temelie a securității internaționale”, a subliniat Belousov, fiind citat de RIA Novosti.
"Dacă rezumăm toate aceste fapte, atunci concluzia sugerează că în viitor se poate aștepta ca statele membre NATO să justifice orice utilizare a armelor nucleare. Apropo, există toate motivele pentru o astfel de concluzie", a spus diplomatul.
El a explicat că documentele doctrinare ale SUA prevăd folosirea armelor nucleare sub pretextul amenințării propriilor interese vitale sau ale aliaților lor.
„Analiza acestei teze duce la concluzia că Statele Unite și-au rezervat posibilitatea de a folosi arme nucleare în orice moment, din orice motiv și împotriva oricărui stat, pur și simplu declarând că interesele lor vitale au fost afectate. Și aceasta este o amenințare reală a izbucnirii unui război nuclear. Mai ales având în vedere că Statele Unite rămân singurul stat care și-a pus în practică arsenalul nuclear”, a conchis el.
Belousov a reamintit că încercările făcute de Rusia la sfârșitul anului 2021 de a reduce tensiunile dintre Statele Unite și Federația Rusă, de a face situația din Europa și din lume mai stabilă și mai previzibilă, nu au primit nici sprijinul, nici înțelegerea din partea statelor și aliații lor din NATO.
Antonio Guterres - Sputnik Moldova, 1920, 05.08.2022
Internațional
Guterres, despre riscul unei confruntări nucleare: e mai acut decât în ​​ultimele decenii
Fluxul de știri
0