Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Belarusul își respectă promisiunea față de Putin privind armele nucleare

© Sputnik / BelTA / Accesați arhiva multimediaAleksandr Lukașenko
Aleksandr Lukașenko - Sputnik Moldova, 1920, 27.08.2022
Abonare
Aliatul Moscovei, Belarus, a spus că ţara şi-a modificat avioanele de război pentru a putea transporta arme nucleare rusești, potrivit președintelui.
BUCUREŞTI, 26 aug – Sputnik, doina Crainic. Belarusul a terminat modificarea unora dintre aeronavele sale militare pentru o posibilă desfăşurare de arme nucleare rusești, a dezvăluit vineri președintele Alexander Lukașenko, potrivit RT.
„Vă amintiţi că [președintele rus Vladimir] Putin și eu am spus că vom modifica avioanele belaruse SU, astfel încât acestea să poată transporta arme nucleare. Credeaţi că glumeam? Totul este gata!” a spus Lukașenko, citat de agenția națională de știri Belta. Preşedintele a afirmat acest lucru în timp ce discuta despre desfășurarea militară a NATO în apropierea granițelor Belarusului.
Lukașenko s-a referit la întâlnirea sa cu președintele rus de la sfârșitul lunii iunie, în timpul căreia liderul belarus și-a exprimat îngrijorarea cu privire la cererile Poloniei ca SUA să desfășoare arme nucleare tactice americane pe teritoriul său.
Polonezii „se antrenează pentru desfăşurarea de focoase nucleare. Ne puteți ajuta măcar să modificăm avioanele de război pe care le avem... astfel încât să poată transporta arme nucleare”, a spus preşedintele belarus atunci.
Ulterior, Lukașenko a estimat că modificările necesare ar putea fi finalizate în câteva luni.
SUA îi instruiesc de zeci de ani pe membrii NATO non-nucleari, cum este Polonia, despre cum să le folosească armele nucleare tactice. Moscova a descris de mult timp astfel de exerciții ca fiind o încălcare a angajamentelor de neproliferare ale Washingtonului, însă SUA au negat acuzaţia.
În timpul întâlnirii cu Lukașenko din iunie, Putin a propus ajutor pentru modernizarea avioanelor de război din Belarus la fabricile militare rusești și instruirea piloților, pentru a atenua îngrijorările Minskului cu privire la NATO.
Militari germani la manevre NATO. Imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 26.08.2022
Internațional
Germania anunță un „deficit absolut” al stocurilor sale de arme
Fluxul de știri
0