Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Desantare la Energodar, misiunea AIEA și acțiunile trupelor rusești

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaDelegația AIEA în drum spre centrala nucleară Zaporojie
Delegația AIEA în drum spre centrala nucleară Zaporojie - Sputnik Moldova, 1920, 02.09.2022
Abonare
Debarcarea pe râu a Forțelor Armate ale Ucrainei în suburbia Energodarului a avut drept scop realizarea unei diversiuni sau capturarea centralei nucleare Zaporojie în ajunul vizitei delegației AIEA.
Planul, care conta pe efectul surprinderii, a început să se prăbușească deja cu o zi înainte, când un grup de diversioniști ucraineni a fost reținut la Energodar.
Regimul de la Kiev nu renunță la încercările de a organiza o provocare majoră (catastrofă) la centrala atomoelectrică de la Zaporojie. Pe malul lacului de acumulare Kakhovka, la trei kilometri nord-est de centrala nucleară, pe 1 septembrie, la ora 06:20, a debarcat desantul FAU - până la 60 de oameni pe șapte bărci cu motor. Trupele ruse au blocat și nimicit operativ aproape toți diversioniștii ucraineni, cu utilizarea aviației armate. Trei au fost luați prizonieri.
Aproape simultan (în jurul orei 07:00), în zona localității Vodianoe, la șase kilometri vest de centrala nucleară, unitățile Forțelor Armate ale Rusiei au împiedicat încercarea de debarcare a încă două grupuri ale forțelor speciale ucrainene. În urma focurilor trase, au fost scufundate două șlepuri autopropulsate cu trupe ale FAU din Nikopol, în număr de până la 280 de ostași. Pe malul stâng al Niprului au rămas zeci de cadavre ale militarilor ucraineni din unitățile de elită. Măsurile de securitate și așa dure de la centrala Zaporojie au fost consolidate.
Centrala nucleară Zaporojie - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Ministerul rus al Apărării: trupele ucrainene au făcut o tentativă de capturare a ZNPP
Dacă potrivim „puzzle-urile” matinale din1 septembrie cu neutralizarea grupului de diversioniști ucraineni și încercarea nereușită de a ataca centrala nucleară cu trei drone kamikaze pe 31 august, devine evident faptul că regimul de la Kiev se pregătește pentru o provocare serioasă la Energodar – pentru a compromite activitatea experților AIEA la centrala nucleară Zaporojie. Sau pentru capturarea ei, folosind specialiștii străini ca scut uman (tehnologia este bine exersată de FAU asupra populației civile din Ucraina). Partea rusă controlează în continuare ZNPP și garantează siguranța activității misiunii AIEA la Energodar.
Canalele de telegramă ucrainene au comunicat despre o „discuție fierbinte” în oficiul președintelui de pe strada Bankovia. Se zice că Statul Major ucrainean a pregătit operațiunea de capturare a centralei nucleare de la Zaporojie împreună cu serviciul de spionaj britanic. Kievul consideră că cauza eșecului este trădarea, scurgerea de informații. Deși este greu să nu observi pe suprafața netedă a lacului de acumulare Kakhovka - la răsăritul soarelui - un stol de bărci cu motor și două șlepuri suspecte în zona centralei nucleare. În combinație cu „ofensiva hollywoodiană” eșuată și pierderile uriașe ale Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Nikolaev, debarcarea rușinoasă a specialiștilor GUR din 1 septembrie la Energodar necesită urgent un „țap ispășitor”, care s-ar putea dovedi a fi comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valerii Zalujnăi.

Demilitarizarea continuă

În mod previzibil, Ucraina a încălcat acordul de încetare a focului în interesul delegației AIEA. Regimul de la Kiev nu este interesat de prezența specialiștilor și jurnaliștilor străini pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie, care sunt în stare să înțeleagă și să povestească despre atacurile nesăbuită ale artileriei ucrainene asupra celui mai mare obiectiv nuclear din Europa.
Miza este prea mare: anterior aici era generată mai bine de 21 la sută din energia electrică a Ucrainei, de aproximativ 1 miliard de dolari pe lună la prețurile de astăzi. Nici Washingtonul nu este interesat de o informare obiectivă din Energodar, deoarece planurile operațiunilor de apărare și de ofensivă ale FAU sunt alcătuite la Pentagon. Statele Unite au nevoie de întreaga Ucraină în calitate de trofeu, nu de „părțile” rămase. Doar teama de un conflict nuclear cu Rusia îi oprește pe americani de la introducerea directă a trupelor NATO în teatrul de operațiuni ucrainean.
Postul TV CNN, cu referire la surse americane, occidentale și ucrainene, a comunicat că SUA ajută Ucraina la planificarea operațiunilor ofensive. Doar din motivul că se consideră capabili să facă acest lucru „exclusiv” impecabil. Dar SUA și NATO nu au câștigat niciun război în ultimii 75 de ani. Conducătorii militari ai Pentagonului sunt adaptați la un mediu de luptă în care lipsește inamicul înalt tehnologizat (aceasta este degradare). Consilierii și „specialiștii” americani nu pot învăța armata ucraineană nimic bun în ceea ce ține de afacerile militare.
Operațiunea de desant (diversiune) a Forțelor Armate ale Ucrainei la Energodar a fost din start sortită eșecului. Fără ca măcar să ne referim la subtilitățile tactice, chiar și cei mai antrenați luptători ai forțelor speciale nu vor transporta prea multă muniție asupra lor, iar centrala nucleară Zaporojie este un obiectiv deosebit de protejat. Garda Națională își cunoaște treaba și este gata non-stop pentru întâlnirea cu diversioniștii ucraineni. În apropiere se află unitățile armatei cu tehnică blindată și aviația de atac a Forțelor Armate ale Rusiei (dominarea militară). Susținerea specialiștilor GUR de către artileria ucraineană de pe malul drept al Niprului este evident ineficientă. Rezultatul „capturării ZNPP” din 1 septembrie este pe deplin firesc. Cu dolarii nu poți cumpăra victoria.
Aureola de „cel mai bun din lume” a spionajului britanice de pe vremea lui Lawrence al Arabiei și-a cam pierdut strălucirea astăzi. Anterior ne-am putut convinge cât de neizbutit au fost organizate de către consilierii militari britanici operațiunile de desant de asalt ale Direcției Principale de Informații a FAU pe Insula Șerpilor - sute de specialiști ucraineni și zeci de unități de tehnică militară (ambarcațiuni, avioane, elicoptere și drone) au fost nimicite acolo din două încercări. Bun venit în realitate - încă o dată, la Energodar.
Centrala nucleară Zaporojie - Sputnik Moldova, 1920, 29.08.2022
Internațional
Câțiva specialiști ai AIEA vor rămâne permanent la centrala nucleară Zaporojie
Pe de altă parte, în timpul operațiunii speciale, trupele ruse au curățat de naziști 80% din teritoriul Donbass (RPL și RPD), au preluat cu încredere controlul asupra întregii regiuni Herson și a părții Azov a regiunii Zaporojie – i-au tăiat Ucrainei accesul la Marea Azov. În regiunile eliberate de regimul nazist au fost formate administrații noi, au apărut posturi de televiziune și radio rusești. Populația locală primește cetățenia rusă, ajutor material și intenționează să revină prin referendum în componența Federației Ruse.
Fluxul de știri
0