Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Câțiva specialiști ai AIEA vor rămâne permanent la centrala nucleară Zaporojie

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaCentrala nucleară Zaporojie
Centrala nucleară Zaporojie - Sputnik Moldova, 1920, 29.08.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Reprezentant permanent al Rusiei la Viena Ulianov: Misiunea AIEA condusă de Grossi este în drum spre centrale atomoelectrică de la Zaporojie.
CHIȘINĂU, 29 aug – Sputnik. Misiunea Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA) se află în drum spre CNE Zaporojiee, organizația programează ca o parte din reprezentanții săi să rămână permanent la centrală, a declarat Mihail Ulianov, reprezentantul permanent al Rusiei în cadrul organizațiilor Internaționale de la Viena.
„Misiunea multașteptată a AIEA, condusă de directorul general, domnul Rafael Mariano Grossi, se află în prezent în drum spre Centrala Nucleară Zaporojie”, a scris diplomatul pe canalul său Telegram.
Potrivit acestuia, delegația este formată din „aproximativ cincisprezece angajați ai secretariatului AIEA, care se ocupă de securitatea nucleară”. În drum spre centrală, ei sunt însoțiți de o echipă de reprezentanți ai ONU.
După cum a declarat vinerea trecută președintele francez Emmanuel Macron, Parisul și AIEA au primit garanții de securitate din partea Rusiei și Ucrainei.
Anterior, într-un interviu pentru RIA Novosti, șeful noii administrații militar-civile a regiunii Zaporojie, Evgheni Balițky, a declarat că administrația este gata să ofere personalului misiunii siguranță deplină, dar este problematic dacă partea ucraineană va respecta „regimul de tăcere” pe durata șederii oaspeților străini.
Zaporojie - Sputnik Moldova, 1920, 28.08.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Forțele ucrainene au atacat de două ori într-o singură zi centrala nucleară din Zaporojie
Centrala atomoelectrică Zaporojie este situată pe malul stâng al Niprului, lângă Energodar. Aceasta este cea mai mare centrală nucleară din Europa în ceea ce privește numărul de blocuri și capacitatea instalată. Din martie ea se află sub protecția armatei ruse. După cum a subliniat Ministerul rus de Externe, acest lucru este necesar pentru a preveni scurgerile de materiale nucleare și radioactive. Militarii ucraineni continuă să bombardeze cu regularitate Energodarul, satele din jur și teritoriul centralei nucleare Zaporojie adiacent orașului.
Fluxul de știri
0