Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Plata pentru alimentație în grădinițele din Chișinău ar putea să se majoreze

© Sputnik / Владимир Песня / Accesați arhiva multimediaalimentație
alimentație - Sputnik Moldova, 1920, 02.09.2022
Abonare
Scumpirea semnificativă a produselor alimentare ar putea duce la creșterea taxei de alimentație pentru copiii din instituțiile de educație timpurie.
CHIȘINĂU, 2 sept - Sputnik. Prețul pentru bonurile de masă în instituțiile de educație timpurie ar putea să crească. Primăria Chișinău urmează să propună ajustări în contextul scumpirilor semnificative ale produselor alimentare. Despre aceasta a anunțat șeful adjunct al Direcției Generale educație, tineret și sport, în cadrul podcast-ului Chișinău Live.
„În caz contrar vom intra în imposibilitate de alimentație corectă a copiilor din grădinițe”, a precizat șeful adjunct al DGETS.
Mai mult, Pavaloi spune că din produsele de care dispun la moment instituțiile de educație timpurie, cu greu reușesc să îndeplinească norma naturală a meniului.
Potrivit funcționarului public, DGETS a făcut demersuri către Guvern, Parlament, Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației prin care anunța că în toamna anului trecut prețurile depășeau deja plafonul stabilit de către Guvern.
Уголь - Sputnik Moldova, 1920, 02.09.2022
Politică
Rezervele de stat vor fi completate cu cărbune: Ce cantitate
Ca urmare a procedurilor de achiziție care au demarat în luna decembrie a anului 2021, la începutul lunii februarie suma necesară pentru alimentația unui copil într-o instituție de educație timpurie, pornind de la meniul aprobat de către Centrul de Sănătate Publică, constituia aproximativ 39,50 de lei.
„Asta era suma la începutul lunii februarie. La începutul lunii martie, Ministerul Educației de comun cu Ministerul Finanțelor a aprobat o nouă sumă – 34,50 de lei. Din cauza războiului din Ucraina, prețurile pentru produsele alimentare au crescut semnificativ”, a declarat Andrei Pavaloi.
Potrivit șefului adjunct al DGETS, Guvernul a permis agenților economici unilateral să rezilieze contractele în cazul în care ei demonstrează că prețul produsului care este livrat prin contract depășește prețul de achiziție. Andrei Pavaloi spune că cel puțin cinci contracte au fost reziliate.
„Contracte reziliate pe anumite produse, cum ar fi hrișcă, ulei, și alte produse la care agentul economic ne-a demonstrat că suportă pierderi în cazul în care le livrează”, a mai spus Pavaloi.
Șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport mai informează că zilele trecute Primăria municipiului Chișinău a înaintat un nou demers către Guvern cu revizuirea sumei pentru alimentația zilnică pentru un copil.
„La ziua de astăzi, prețul mediu pentru o alimentație corectă și sănătoasă în instituția de educație timpurie este de 50 de lei. Asta ar însemna respectarea meniului model”, a precizat Pavaloi.
Astfel, pentru a acoperi această sumă, trei lei vin de la municipalitate, 21 de lei de la Guvern și 10,50 lei este contribuția părinților.
Младенец - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2022
Politică
Crește indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului: Iată cu cât
Fluxul de știri
0