Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Crește indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului: Iată cu cât

© Pixabay / CimabueМладенец
Младенец - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2022
Abonare
Guvernul a aprobat proiectul care prevede reglementarea stabilirii indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului până la împlinirea acestuia a vârstei de doi ani.
CHIȘINĂU, 1 sept - Sputnik. O indemnizație lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani va fi stabilită și acordată suplimentar pentru fiecare copil în cuantum egal de 1 000 de lei, indiferent de statutul părintelui acestuia în calitate de persoană asigurată sau neasigurată. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost examinat și aprobat de Cabinetul de miniștri în cadrul ședinței din 1 septembrie.
Astfel, în cazul persoanelor neasigurate, care beneficiază actualmente de indemnizație pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani, în cuantum de 740 de lei lunar pentru fiecare copil, această indemnizație se va majora cu 260 lei.
Persoanele asigurate, care actualmente beneficiază de indemnizație în cuantum de 30% din baza de calcul stabilită conform Legii privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale vor beneficia de 1 000 de lei lunar suplimentar.
„În acest sens va fi asigurat caracterul non-discriminatoriu cu privire la susținerea statului oferit familiilor pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani”, este precizat în nota informativă a Proiectului.
Totodată, proiectul hotărârii prevede racordarea legislației cu privire la prestațiile pentru copii, în special ce ține de reglementarea prevederii conform căreia, copiilor plasați în serviciile tutelă/curatelă, asistență parentală profesionistă și casă de copii de tip familial li se achită prestații pentru asigurarea creșterii și îngrijirii acestora, ținând cont de tipurile, cuantumurile și condițiile specifice de acordare a indemnizațiilor pentru creșterea și îngrijirea copiilor plasați în serviciile respective.
Pentru implementarea prevederilor proiectului, în proiectul legii de modificare a Legii Bugetului de Stat pe anul 2022 au fost prevăzute mijloace financiare în cuantum de 76 321,0 de mii de lei.
Datele Casei Naționale de Asigurări Sociale arată că de indemnizație lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani vor beneficia în anul 2022 - 63 083 de beneficiari
Primul clopoțel - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2022
Societate
1 septembrie 2022, cu primul clopoțel și careuri în toate școlile din țară
Fluxul de știri
0