Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Veronica Dragalin: Am ajuns pe un câmp de luptă cu soldați răniți care riscă să moară

© Sputnik / Rodion ProcaVeronica Dragalin
Veronica Dragalin - Sputnik Moldova, 1920, 19.08.2022
Abonare
Procurorul șef de la Anticorupție a prezentat planul său de management și prioritățile în activitatea sa.
CHIȘINĂU, 19 aug - Sputnik. Un plan de management bazat pe trei piloni principali a prezentat astăzi procurorul șef de la Procuratura Anticorupție, Veronica Dragalin. În cadrul unei conferințe de presă, procurorul a declarat că simte că a ajuns pe un câmp de luptă cu soldați răniți care chiar acum riscă să moară dacă nu vor fi luate măsuri urgente.
„Fiecare soldat reprezintă o cauză penală, iar noi, ca procurori și ofițeri din această instituție, suntem responsabili să-i salvăm pe toți”, a declarat Dragalin.
Aceasta a precizat că în primul rând se va ocupa de cazurile în care statul are de recuperat multe fonduri cum ar fi Frauda bancară, Laundromatul, delapidările mari din companiile cu capital de stat.
Procurorul șef a mai spus că pentru rezultate este nevoie de autonomie funcțională a instituției, inclusiv resurse elementare care să fie la dispoziția Procuraturii Anticorupție – buget, control asupra spațiului de muncă și logisticii, suplinirea personalului din afara procurorilor.
Potrivit Veronicăi Dragalin, peștele de la cap se strică, de aceea trebuie descurajată corupția în sistemul judiciar, Parlament, Guvern, la conducerea partidelor politice, dar și în cadrul consiliilor municipale și locale.
Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 19.08.2022
Societate
Noi reguli de circulație a trotinetelor electrice pe străzile din Capitală - detalii
Procurorul promite și maximă transparență și informații relevante despre dosare.
„Este foarte important ca presa și întreaga societate să poată să analizeze independent cât mai multe informații și să se convingă că dosarele sunt făcute corect, argumentat, că poziția acuzării este motivată, că nu există nici un fel de discriminare pe criterii politice sau de altă natură”, a declarat Dragalin.
Un alt obiectiv este îmbunătățirea legislației în domeniu și a bunelor practici internaționale. În context, procurorul șef a anunțat că va propune Parlamentului revizuirea acestor reguli.
Dragalin s-a mai plâns de echipamentele și instrumentele necesare ale instituției și a lăsat să se înțeleagă că și personalul profesionist cu experiență și integritate e mic.
„Noi ca instituție avem 9 acuzatori de stat, care au responsabilitatea de a reprezenta procuratura în toate cauzele penale în judecată pe toate țara. Noi la moment avem aproximativ 400 de cauze pe rol în judecată. Nouă procurori. Eu am vorbit cu fiecare dintre ei, și vă pot spune în ce condiții lucrează. Au doar 3 birouri, 4 procurori în unul, 3 in al doilea, și 2 in al treilea. Ei au doar 2 consultanți care îi ajută”, a mai spus Veronica Dragalin.
În context, șefa de la Anticorupți a menționat că la volumul de muncă și de sesizări care există, nu pot fi salvate toate cazurile, pentru că are resurse limitate care trebuie folosite în altă parte.
Dragalin a menționat că condamnările definitive vor lua timp, iar primele rezultate palpabile nu vor veni peste noapte, sau chiar în primele luni.
transport - Sputnik Moldova, 1920, 19.08.2022
Societate
Se scumpește transportul public în municipiul Ungheni: Cât va costa o călătorie
Fluxul de știri
0