Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Precizările ANRE în legătură cu noile tarife la gazele naturale

© Sputnik / Mihai CarausANRE
ANRE - Sputnik Moldova, 1920, 19.08.2022
Abonare
Precizările ANRE în legătură cu noile tarife la gazele naturale: „Devierile formate în anul 2022 nu pot fi examinate și incluse în prețurile reglementate pentru anul 2022”.
CHIȘINĂU, 19 aug - Sputnik. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică vine cu unele precizări în privința mecanismului de stabilire și a corectitudinii prețurilor la gazele naturale. Asta după ce după ce președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat că tarifele aprobate de ANRE, pe 4 august, nu permit companiei să își îndeplinească obligațiile contractuale, „afectând direct și negativ activitatea financiară a întreprinderii”.
Într-un comunicat emis joi, 18 august, ANRE menționează că Metodologia tarifară prevede calculul prețurilor reglementate de furnizare în baza cheltuielilor totale anuale, iar „devierile formate în anul 2022 nu pot fi examinate și incluse în prețurile reglementate pentru anul curent”.
Metodologia tarifară prevede calculul prețurilor reglementate de furnizare în baza cheltuielilor totale anuale. Astfel, costul gazelor naturale reflectat în calculul ANRE este determinat în strictă conformitate cu cerințele pct.6 și pct.7 ale Metodologiei, care reflectă expres cheltuielile de achiziție a gazelor naturale pentru anul ,,n”, dar nu pentru perioade de timp de ordinul trimestrelor sau lunilor calendaristice”, anunță ANRE.
Astfel, ANRE menționează că, în cazul în care S.A. „Moldovagaz” consideră judicioasă aprobarea prețurilor reglementate în baza fluctuațiilor pe termen scurt a prețurilor de procurare a gazelor naturale, aceasta urma să înainteze demersurile de rigoare pentru modificarea cadrului legislativ primar, în special Legea nr. 108 cu privire la gazele naturale.
Adresarea S.A. „Moldovagaz” către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, care a stat la baza revizuirii prețurilor reglementate prin Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE din 4 august 2022, conținea în calculul prețului reglementat unele compartimente de costuri care nu se regăsesc în metodologia tarifară, în speță, devierile formate în anul 2022.
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 17.08.2022
Societate
Moldovagaz cere Gazpromului să extindă termenul de achitare pentru august și septembrie
În conformitate cu prevederile pct. 6 din Metodologia tarifară, componenta de corectare a venitului reglementat reprezintă valoarea rezultată din diferența dintre venitul reglementat actualizat pentru anul precedent și cel efectiv înregistrat în aceeași perioadă. Prin urmare, devierile formate în anul 2022 nu pot fi examinate și incluse în prețurile reglementate pentru anul 2022, mai anunță ANRE.
Totuși, având în vedere prevederile contractului cu Gazprom și variațiilor majore a prețului pe procurare a gazelor naturale, cu un trend ascendent accentuat, „ANRE conștientizează că S.A. „Moldovagaz” se poate confrunta cu un deficit de numerar pentru procurarea gazului natural, fapt ce poate periclita capacitatea de plată a gazelor naturale importate pentru anumite perioade pe termen scurt”.
În acest sens, ANRE sugerează furnizorului de gaze naturale S.A. „Moldovagaz” să participe mai activ în cadrul grupului de lucru creat pe platforma ANRE în scopul elaborării modificărilor metodologiei de formare a prețurilor reglementate pentru a ajusta cadrul de reglementare la situația atipică de pe piața gazelor naturale.
Președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a anunțat, pe 17 august, că compania este nevoită să ceară din nou sprijin financiar de la Guvern, sub formă de asistență directă de stat, sau plata „datoriilor istorice” ale SA Termoelectrica, pentru a acoperi deficitul financiar care se va forma în lunile august-septembrie ale acestui an pentru gazelele naturale importate de la Gazprom.
„Această circumstanță condiționează imposibilitatea executării de către SA „Moldovagaz” a obligației sale de plată față de furnizorul extern, realizată, în mod direct, prin achitarea la timp de către consumatorii finali a volumelor de gaze naturale utilizate”, potrivit companiei.
Astfel, „în scopul asigurării funcționării continue a sistemului de gaze naturale al țării și, totodată, a neadmiterii majorării soldului datoriei”, Moldovagaz va dispune deconectarea instalațiilor de gaze naturale ale acestor consumatori și solicită să fie stinsă restanța pentru gazele naturale furnizate.
Vadim Ceban a venit cu mai multe precizări după recenta decizie a ANRE de a majora tariful la gaze naturale. Funcționarul susține că cererea Moldovagaz de creștere a prețului pentru consumatori a fost efectuată „în conformitate cu standardele naționale” și că este justificată de calculele făcute de companie.
„Tariful solicitat de Moldovagaz nu conține elemente ascunse și acoperă strict costurile reglementate. Nimic mai mult”, potrivit lui Ceban.
Acesta mai spune că tarifele aprobate de ANRE trebuie sa asigure funcționarea eficientă și viabilitatea financiară a furnizorului, dar decizia ANRE din 4 august nu permite „Moldovagaz” să își îndeplinească obligațiile contractuale, „afectând direct și negativ activitatea financiară a întreprinderii, punând în același timp în discuție o furnizare neîntreruptă de gaze naturale”.
Potrivit reprezentantului Moldovagaz, în perioada ianuarie-iulie 2022, abaterile de tarif s-au ridicat la 954 de milioane de lei, în august vor ajunge la circa 409 milioane de lei, iar în septembrie – la circa 623 de milioane de lei.
„Aceste abateri de circa 2 miliarde de lei trebuie, inevitabil, incluse în tariful la gaze pentru utilizatorii finali”, subliniază Ceban.
În plus, Moldovagaz a apelat la Gazprom cu o cerere de amânare, până la sfârşitul trimestrului IV, a termenului pentru plăţile anticipate pentru august – septembrie.
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 04.08.2022
Politică
Moldovagaz, despre noul tarif la gaz stabilit de ANRE: Nu acoperă nici prețul de achiziție
Fluxul de știri
0