Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovagaz cere Gazpromului să extindă termenul de achitare pentru august și septembrie

© Sputnik / Mihai CarausMoldovagaz
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 17.08.2022
Abonare
Șeful Moldovagaz a solicitat concernului rus Gazprom să fie extins termenul de achitare pentru lunile august și septembrie.
CHIȘINĂU, 17 aug - Sputnik. Compania „Moldovagaz” s-a adresat către „Gazprom” cu solicitarea de a amâna până la sfârșitul celui de-al patrulea trimestru termenul de achitare a plății în avans pentru lunile august-septembrie. Precizarea a fost făcută de către președintele consiliului de administrație Vadim Ceban, pe canalul său de telegram.
Potrivit lui Ceban, întârzierea plății provoacă acumularea de datorii față de furnizor și, respectiv, înrăutățirea relațiilor cu concernul rus. În același timp, „Moldovagaz” a anunțat că deconectează peste 2000 de consumatori casnici de la rețeaua de gaz, pentru neachitarea facturilor.
„În perioada ianuarie-iulie 2022, devierile tarifare au constituit 954 mln de lei. Mai mult, în august, acestea vor ajunfe la circa 409 mln lei, iar în septembrie – la 623 mln. Devierile de circa 2 miliarde lei inevitabil trebuie să fie incluse în tariful pentru consumatorii finali”, a precizat Vadim Ceban într-un mesaj făcut public miercuri.
Potrivit șefului „Moldovagaz”, întârzierea plăților provoacă acumularea de datorii față de furnizor și înrăutățirea relațiilor cu Gazprom.
„Întârzierea plăților contractuale provoacă creșterea datoriei față de furnizor, care la ziua de azi și așa este foarte impunătoare, ceea ce se reflectă negativ asupra relațiilor dintre furnizorul de gaz și „Moldovagaz”. Echipa întreprinderii depune eforturi pentru a da dovadă că este de bună-credință și un partener previzibil, iar această încredere este un element important în procesul de negocieri cu toți furnizorii, cu scopul de a obține condiții avantajoase pentru consumatorii din Moldova”, a mai scris Ceban.
Directorul „Moldovagaz” a mai menționat că, în aceste condiții, compania este nevoită să se adreseze către stat pentru susținere directă – plata datoriilor istorice ale „Termoelectrica” pentru acoperirea devierilor care urmează să se formeze în perioada august-septembrie, cu scopul de a acoperi costul gazului natural importat de la Gazprom.
Газовая конфорка - Sputnik Moldova, 1920, 17.08.2022
Economie
Moldovagaz continuă deconectările: Peste două mii de consumatori vor rămâne fără gaz
Fluxul de știri
0