Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldovagaz, despre noul tarif la gaz stabilit de ANRE: Nu acoperă nici prețul de achiziție

© Sputnik / Mihai CarausMoldovagaz
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 04.08.2022
Abonare
S.A „Moldovagaz” a venit cu un comentariu la proiectul aprobat de ANRE privind stabilirea noului tarif pentru gazele naturale.
CHIȘINĂU, 4 aug - Sputnik. Prețul de 23 de lei pentru un metru cub de gaze pentru consumatorii finali nu acoperă nici prețul de achiziție, și nici costurile de transport, furnizare și distribuție a gazelor naturale.
Cu o reacție în acest sens vine conducerea „Moldovagaz” după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat noile tarife pentru gazul natural. Acestea vor fi luate în considerate retroactiv, adică se vor regăsi în facturile pentru luna august. Astfel, consumatorii casnici vor plăti 22,99 lei cu TVA inclus pentru un metru cub de gaz sau 21,29 fără TVA.
SA „Moldovagaz” informează că va executa recenta hotărâre a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, însă cifrele incluse în aceasta pun sub semnul întrebării îndeplinirea obligațiilor contractuale financiare fața de SAP „Gazprom”.
„Aceasta va duce la acumularea în continuare a devierilor tarifare, care la finele anului curent pot depăși 3,9 miliarde de lei și astfel pot afecta negativ funcționalitatea întreprinderii. Potrivit proiectului ANRE, s-a propus includerea în tariful reglementat a prețului de achiziție de 899,08 de dolari pentru mia de metri cubi, în timp ce în august acesta constituie 1458,92 de dolari pentru mia de metri cubi”, este precizat în comunicatul de presă al „Moldovagaz”.
În context, „Moldovagaz” s-a adresat către „Gazprom” cu solicitarea de amânare a plății în luna august. La fel, compania a expediat Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale o cerere privind amânarea plății TVA la gazele naturale pentru perioada de referință.
O altă propunere a SA „Moldovagaz” este introducerea plății în avans pentru întreprinderile din sectorul termoenergetic, sau transferarea în luna august a datoriei istorice pentru gazele naturale consumate de acestea.
Logging - Sputnik Moldova, 1920, 04.08.2022
Societate
Guvernul se pregătește de iarnă: Cât lemn vor primi familiile sărace și vârstnicii
Fluxul de știri
0