Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

”Putin a avut dreptate”. Când va înceta Occidentul să ajute Ucraina?

© POOL / Accesați arhiva multimediaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 17.08.2022
Abonare
Succesul Rusiei în depășirea sancțiunilor va determina Occidentul să reducă ajutorul acordat Ucrainei.
Asta spun analiștii străini, menționând că Moscova păstrează inițiativa nu doar în acțiunile militare, ci și în economie. De ce își schimbă narațiunea SUA și UE în confruntarea ruso-ucraineană – citiți în materialul lui Renat Acdulin pentru RIA Novosti.

Până la negocieri mai este mult

Autorii de la Politico, angajați ai influentului centru analitic Defense Priorities și ai Institutului Salzman pentru studiul războiului și păcii, consideră că negocierile de pace între Moscova și Kiev sunt imposibile în timpul apropiat.
Potrivit publicației, există mai multe motive. În primul rând, președintele Vladimir Zelenski contează pe livrările continue de armamente. „Nu există niciun indiciu că accesul la ajutorul militar american, estimat la peste 9 miliarde de dolari, va fi oprit”, arată analiștii.
În afară de aceasta, potrivit sondajelor ucrainene de opinie, mai bine de jumătate dintre respondenți nu sunt dispuși să facă compromisuri. Aceasta înseamnă că și Zelenski, chiar dragul supraviețuirii politice, nu va accepta dialogul.
Schengen - Sputnik Moldova, 1920, 16.08.2022
Editoriale
”Împărțiți pe categorii”. Europa și-a amintit metodele celui de-al treilea Reich
Vorbind despre Rusia, autorii subliniază: calculul Occidentului că sancțiunile vor împiedica realizarea sarcinilor operațiunii speciale nu s-a justificat. Partea rusă demonstrează succese evidente în acțiunile de luptă, în timp ce restricțiile economice dăunează mai mult țărilor UE: „<...> Europenii se confruntă deja cu o inflație mare și creșterea prețurilor la resursele energetice, iar reducerea livrărilor de gaze naturale de către Rusia forțează Germania, centrul economic al Europei, să adopte măsuri de urgență pentru ca gazul să nu se epuizeze până în iarnă”.
Deși sancțiunile occidentale au adus prejudicii economiei ruse, este evident că Rusia a fost mai bine pregătită pentru ele decât Uniunea Europeană.

„Sancțiunile energetice nu sunt eficiente”

Materialul din Politico - publicație care nu a excelat anterior în complimente față de Rusia - este doar o parte a tendinței care se conturează în Occident de reconsiderare a problemei ucrainene. Totodată, publicația americană Bloomberg a lansat un articol cu ​​o teză extrem de clară: „Sancțiunile energetice (antirusești) nu funcționează”.
În martie și aprilie, politicienii occidentali erau optimiști în previziunile lor și sperau că OPEC, în frunte cu Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, va renunța la alianța cu Rusia, amintește publicația.
S-a întâmplat însă invers. Și acesta nu este doar un succes de piață, ci și unul politic pentru Moscova: „În pofida vizitei președintelui american Joseph Biden la Riad, Putin și-a păstrat influența în cadrul alianței OPEC+. La scurt timp după plecarea liderului american din Arabia Saudită, în regat a ajuns viceprim-ministrul Rusiei Aleksandr Novak , responsabil de relațiile cu cartelul. Câteva zile mai târziu, OPEC+ a anunțat despre o creștere nesemnificativă a producției de petrol, ceea ce continuă să pună presiune pe piețele energetice globale."
Открытие форума Армия-2022 и армейских международных игр - Sputnik Moldova, 1920, 16.08.2022
Editoriale
Forumul ”Armia-2022”: mii de exemplare de noi armamente din 72 de țări
O astfel de conjunctură înseamnă că Moscova își poate permite să renunțe la veniturile din livrările de gaze naturale către Europa, câștigând din vânzarea petrolului. În iulie, extragerea acestuia în Rusia aproape că a revenit la nivelul de la începutul anului – în medie, până la 10,8 milioane de barili pe zi. „Acesta nu este un val: iulie a fost a treia lună consecutivă de redresare a producției de petrol”, recunoaște Bloomberg. — <…> Rusia a găsit noi cumpărători pentru aproximativ un milionul de barili pe zi, pe care rafinăriile europene au încetat să-i cumpere din cauza „autosancțiunilor”. O parte semnificativă a acestui petrol ajunge în Asia, în principal în India, dar și în Turcia și în țările din Orientul Mijlociu”.
Între timp, membrii UE se pregătesc pentru o iarnă grea, majorând tarifele pentru populație, care este din ce în ce mai nemulțumită de inflație și alte probleme economice. „Este posibil că prețurile (la serviciile comunale – n. red.) să crească în Marea Britanie cu 75 la sută, în timp ce în Germania unii prestatori de servicii comunale au avertizat deja despre o creștere de peste 100 de procente”, prognozează publicația americană.

Ajutorul acordat Kievului ar putea fi redus

Menționând succesul Kremlinului în cursa energetică, analiștii străini sunt unanimi și în altă privință: Occidentul va trebui să aleagă între necesitățile propriilor cetățeni și interesele ucrainenilor.
„Putin consideră că sprijinul occidental pentru Ucraina va scădea în cele din urmă, pe măsură ce „returul” economic (pentru SUA și UE — n. red.) va fi mai puternic – și în acest sens poate avea dreptate”, subliniază autorii de la Politico.
„Combinația dintre vremea rece, creșterea bruscă a cererii pentru energia electrică și o creștere la fel de bruscă a prețurilor la sfârșitul anului ar putea submina sprijinul occidental pentru Ucraina”, - repetă Bloomberg. - Politicienii europeni care au căutat să-și câștige recunoașterea internațională prin etalarea ajutorului lor pentru Kiev, ar putea să nu vrea să plătească pentru asta, pentru ei este mai important să evite deficitul energetic pentru alegători”.
Previziunile experților cu privire la diminuarea sprijinului pentru Ucraina au fost deja confirmate. În septembrie, Kievul trebuie să-și achite datoria de 900 de milioane de euro - de asta va depinde soarta tranșelor ulterioare. Germania, de exemplu, a dat de înțeles că va opri noile pachete de asistență până la îndeplinirea obligațiunilor creditare de către ucraineni.

Nu este cazul să ne relaxăm

De la Ucraina nu este așteptată doar plata datoriilor, ci și succese palpabile „pe teren”. Deocamdată însă Kievul nu are cu ce se lăuda, ceea ce și determină publicul occidental să schimbe tonul. „Situația pentru Forțele Armate ale Ucrainei se complică, iar victorii evidente de partea ucraineană nu există”, - menționează analistul politic Serghei Miheev într-o discuție cu RIA Novosti. - „De aici și schimbările de dispoziție. Desigur, acest lucru va influență opiniile experților și publicului”.
Vrachierul M/V Razoni părăsește portul Ucrainei Odesa - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2022
Editoriale
Unde ajung într-adevăr cerealele ucrainene
Însă nu putem aștepta un efect momentan de la o asemenea influență, consideră Miheev: "Nu trebuie să contăm că SUA sau Uniunea Europeană își vor schimba acum radical politica. Nu trebuie să credem că vor izbucni acolo în plâns, vor recunoaște că au puțin bani și de aceea este necesar să se procedeze la compromisuri cu Moscova. Mizele Occidentului în acest joc sunt mult mai mari decât prețul gazelor sau necesitățile vitale ale populației”.
Drept urmare, pe de o parte, va crește nemulțumirea față de acțiunile ineficiente ale Kievului și consecințele negative ale sancțiunilor. Pe de altă parte, asta nu înseamnă că Moscova trebuie să se orienteze la aceste procese, mai bine să acționeze la fel ca înainte, conchide politologul.
Expertul principal al Institutului de studii strategice Oleg Nemenski exprimă un punct de vedere similar.În opinia sa, criticile la adresa politicii de sancțiuni occidentale vor continua în SUA și Europa, însă doar la nivel de opoziție și analişti, însă nu la al celor în mâinile cărora se află puterea reală.
"Problema este că liderii occidentali sunt ghidați nu de logică, ci de considerente ideologice, de dorința de a menține controlul asupra lumii. Deși în esență nu mai au resurse pentru asta, ei nu pot să renunțe la proiectul lor", a explicat expertul.
Iar să vorbești serios despre o nouă politică a Occidentului colectiv pe direcția ruso-ucraineană nu este cazul - cel puțin până la schimbarea liderilor americani și europeni.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2022
Editoriale
Eliberarea Donbasului: Trupele unificate au intrat în Artemovsk și Soledar
Fluxul de știri
0