Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Unde ajung într-adevăr cerealele ucrainene

© AFP 2022 / OLEKSANDR GIMANOVVrachierul M/V Razoni părăsește portul Ucrainei Odesa
Vrachierul M/V Razoni părăsește portul Ucrainei Odesa - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Dintre cele 12 nave de marfă care au părăsit porturile Ucrainei între 1 și 11 august, doar două se îndreptau spre Liban și Egipt. Dar furnizorul libanez „aflat în mare nevoie” a refuzat deja prima încărcătură care a fost transportată de vrachierul Razoni.
de Lev Sclear, Sputnik.
După cum s-a constatat, navele cu cereale ucrainene și ulei de floarea soarelui, care trebuiau să soluționeze problema foametei în cele mai sărace regiuni ale lumii, sunt expediate în Europa bogată. Sputnik a studiat rutele navelor de marfă și au clarificat unde se îndreaptă livrările „umanitare” și cine este vinovat în cele din urmă de criza alimentară globală.

Cum Europa și ONU au ”salvat” de la foamete Africa

Odată cu începerea operațiunii militare speciale, imediat după sancțiuni, Rusia a fost copleșită și de acuzații privind crearea unui pericol de foamete mondială. Moscova a fost condamnată pentru „declanșarea unui război al cerealelor”, acuzată de „furt de cereale” și de un nou „holodomor” în Ucraina, iar cel mai important - de blocarea porturilor ucrainene. Macron și Scholz au declarat în cor că, fără livrările de cereale din Odesa și Cernomorsk, țările din Africa vor fi cu siguranță cuprinse de foame, boli și războaie.
„Nu vom abandona aceste țări sărace, cu siguranță le vom sprijini”, a promis cu însuflețire cancelarul german.
Toate aceste atacuri au fost preluate de ONU. Secretarul general al organizației, António Guterres, a comunicat în mai că locuitorii a 43 de state sunt „amenințați cu moartea prin înfometare”, iar milioane de oameni din Afganistan, Siria și Yemen se confruntă deja astăzi cu o lipsă acută de alimente. Potrivit poziției ONU, această problemă este, evident, agravată de conflictul ruso-ucrainean (și nu de invazia NATO și declanșarea de către Occident a războaielor civile în aceste țări).
Și iată că a venit luna iulie. Rusia, Ucraina, Turcia și ONU încheie un „acord al alimentelor” – militarii nu împiedică exportul de cereale ucrainene din Odesa și Cernomorsk, o comisie mixtă inspectează navele pentru excluderea contrabandei cu arme, iar ONU se angajează să deblocheze livrările de produse agricole rusești pe piețele mondiale.
S-ar părea că toată lumea este fericită, sărmanele țări africane au fost salvate de foame, iar Europa nu mai are de ce să învinuiască Rusia. Dar nu a fost să fie.

Au început să plutească…

Organizația Națiunilor Unite a calificat începutul exportului de porumb ucrainean pe mare drept „livrări salvatoare de cereale”. Dar nu a specificat pentru ale căror vieți.
Actualmente nicio navă de marfă cu produse alimentare ucrainene nu s-a îndreptat către țările înfometate - Yemen, Somalia sau Etiopia. Cele mai multe nave din Odesa și Cernomorsk merg în Europa.
Dintre cele 12 nave de marfă care au părăsit porturile Ucrainei între 1 și 11 august, doar două se îndreptau spre Liban și Egipt. Dar furnizorul libanez „aflat în mare nevoie” a refuzat deja prima încărcătură care a fost transportată de vrachierul Razoni. Acum, cerealele, pe care le-ar fi oprit atât de mult Rusia, așteaptă un nou cumpărător la un ancoraj de pe coasta Turciei.
În schimb nu au renunțat la „rezervele salvatoare” țările din „lumea întâi”. Chiar în acest moment, două nave cu alimente se îndreaptă spre Italia și Grecia, își așteaptă partea lor de ulei și cereale Croația și Irlanda, chiar și bogata Coree de Sud a achiziționat pentru necesitățile sale 65 de mii de tone de porumb. Dar cele mai multe rute „umanitare” (tocmai trei nave de marfă) i-au revenit participantului la „acordul alimentar” - Turcia.
Din cele 375 de mii de tone de alimente exportate din Ucraina, cumpărătorilor europeni le-au revenit 217 mii.
Un alt fapt interesant în geografia livrărilor de cereale îl constituie inconsecvențele în datele ONU cu privire la direcționarea lor. Astfel, nava Rojen cu 13 mii de tone de porumb la bord trebuia să meargă inițial la Teesportul britanic. Însă după ce a părăsit portul Cernomorsk, și-a schimbat direcția și s-a îndreptat spre portul italian Ravenna. Chiar acum, conform datelor Marine Traffic, el plutește pe Marea Adriatică.
© Screenshot / MarineTrafficПуть судна Rojen с 13 тысячами тонн кукурузы на борту
Путь судна Rojen с 13 тысячами тонн кукурузы на борту  - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2022
Путь судна Rojen с 13 тысячами тонн кукурузы на борту
Istoria este similară și cu nava Mustafa Necati, care a transportat tone de ulei de floarea soarelui în Croația în loc de Italia, și cu nava de marfă Star Helena, care a plecat în Grecia în loc de China.
© Screenshot / MarineTrafficПуть судна Mustafa Necati
Путь судна Mustafa Necati - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2022
Путь судна Mustafa Necati
Probabil, cumpărătorii au organizat o „licitație” în ultimul moment și au început să-i propună Kievului prețurile lor pentru livrările de cereale deja formate. Doar trebuie să lupți cumva cu creșterea prețurilor la pâine în magazinele europene și cu nemulțumirile populației. Și, după cum știți, în buzunarele oligarhilor și politicienilor ucraineni se va găsi întotdeauna niște loc liber. Acordurile din trecut nu sunt importante - comandă muzica cel care plătește mai mult.
© Screenshot / MarineTrafficПуть сухогруза Star Helena
Путь сухогруза Star Helena - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2022
Путь сухогруза Star Helena

”ONU a făcut declarații politice”

Toate acestea vorbesc, dacă nu despre degradarea completă a Organizației Națiunilor Unite, atunci despre politizarea și subordonarea acesteia intereselor Occidentului. Din capul locului, ONU, Ucraina și SUA cu UE nu au planificat să ajute țările înfometate, a declarat Arcadii Zlocevski, președintele Uniunii Ruse a Cerealelor, într-un interviu pentru Sputnik.
„Nu am văzut nicăieri niciun fel de obligațiuni, contracte semnate, că sunt obligați să furnizeze (cerealele) în țările africane sau anumitor consumatori. Cine plătește banii – aceluia îi și livrează. Este o istorie obișnuită”, a declarat expertul.
Iată se și dovedește că țările NATO, vinovate fără îndoială de catastrofe umanitare din Afganistan, Siria și Irak, au profitat, pentru a câta oară, pe seama necazurilor altora. Mai mult decât atât, prin acțiunile lor au sporit și mai mult pericolul de foamete în cele mai sărace regiuni din Africa și Asia. Pentru că atâta timp cât cerealele ucrainene rămâneau în porturi din cauza minelor plasate de Kiev și a acțiunilor de luptă, produsele rusești ajungeau cu greu pe piețele mondiale din cauza sancțiunilor occidentale.
Însă ONU, UE și SUA continuă să învinuiască Moscova pentru înfometarea africanilor. Pentru că atâta timp cât alegătorii cred în „rușii răi” și în sfântul Occident, te poți îmbogăți în continuare de pe urma războiului.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2022
Rusia
Peste 700 de delegați vor participa la Conferința de securitate din Moscova
Fluxul de știri
0