Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Serebrian la discuție cu Ignatiev: Care au fost principalele subiecte

© Photo : Telegram / Oleg SerebrianОлег Серебрян
Олег Серебрян - Sputnik Moldova, 1920, 16.08.2022
Abonare
Reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană au avut o discuție în ziua de 16 august.
CHIȘINĂU, 16 aug - Sputnik. Libera circulație a cetățenilor din regiunea transnistreană, problemele fermierilor din Dubăsari sau situația școlilor cu predare în limba română din regiune au fost principallele subiecte abordate în cadrul întrevederii reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, din partea Chișinăului Oleg Serebrian și din partea Tiraspolului, Vitalie Ignatiev. Oficialii au fost asistați și de delegați din cadrul formatului „5+2”.
Serebrian a adus la cunoștință participanților necesitatea reluării, în condiții prielnice, a procesului educațional în școlile cu predare în limba română.
La fel, vicepremierul pentru reintegrare a amintit despre necesitatea excluderii termenelor-limită și a precondițiilor inadmisibile pentru asigurarea accesului neîntrerupt la terenurile agricole din raionul Dubăsari, dar și eliminarea obstacolelor nejustificate în calea liberei circulații în/dinspre regiunea transnistreană pentru toate categoriile de cetățeni.
Totodată, s-a discutat despre dificultățile pentru locuitorii din perimetrul Zonei de Securitate, inclusiv din raionul Dubăsari, legate de bariere/restricții la transportarea diferitor categorii de mărfuri de strictă necesitate, verificări detaliate a actelor și a mijloacelor de transport, rețineri timp îndelungat la trecerea prin așa-numitele posturi neautorizate de control ale Tiraspolului. În context, negociatorul principal al Chișinăului a solicitat înlăturarea cât de curând posibil a acestor impedimente.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 16.08.2022
Rusia
Putin spune că NATO se extinde spre est
Un alt subiect abordat se referă la importul de medicamente și a preparatelor de uz fitosanitar de către agenții economici din regiune. Negociatorii din partea Tiraspolului a precizat că aceste importuri se efectuează conform rigorilor cadrului normativ în vigoare.
„Nu sunt cerințe intenționat inventate ce ies în afara standardelor internaționale și ale Uniunii Europene, armonizate de către Republica Moldova, cu precizarea că definitivarea și punerea în aplicare a nomenclatoarelor unice și excluderea abordărilor paralele vor contribui la soluționarea durabilă a problemei”, a precizat Ignatiev.
Reprezentantul politic de la Tiraspol a readus în discuție pretinsele dificultăți întâmpinate în sfera bancară și s-a arătat deranjat de mecanismul pus în aplicare din 1 august curent referitor la parcurgerea procedurii de notificare-permitere a trecerii peste frontiera de stat a Republicii Moldova a persoanelor cu poziții de răspundere din regiune ce efectuează deplasări în interes de serviciu.
La rândul său, reprezentantul politic de la Chișinău a reamintit despre necesitatea respectării rigorilor prescrise de legislația națională în vigoare și în dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale, depolitizării activității ce vizează activitatea organelor de drept, conștientizării situației regionale complexe și a riscurilor curente, asigurării în regiune a unei libere circulații plenare și similare cu abordările manifestate de către autoritățile competente ale Republicii Moldova în raport cu locuitorii din regiunea transnistreană a țării, evitării scenariilor de escaladare și de tensionare a situației.
Negociatorii principali au convenit că vor menține și în continuare un dialog activ și focusat pe rezolvarea problemelor existente în interesul cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.
Ministrul rus al Apărării, generalul de armată Serghei Şoigu - Sputnik Moldova, 1920, 16.08.2022
Rusia
Șoigu a respins afirmațiile privind eventualitatea folosirii armei chimice în Ucraina
Fluxul de știri
0