Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Embargoul impus de Federația Rusă va duce la pierderi extrem de grave pentru agricultori

Embargoul impus de Federația Rusă va duce la pierderi extrem de grave pentru agricultori
Abonare
Fostul secretar de stat pentru agricultură Diana Crudu: "Peste 90 % din mere plecau spre piața din Rusia. Suntem în top 10 producători mondiali de mere. Unde vor pleca cele circa 500 mii tone de măr? Vom fi extrem de afectați".
Diana Crudu, într-un interviu acordat pentru Agenția Sputnik Moldova, a făcut o scurtă analiză a impactului embargoului impus de Federația Rusă pentru toată producția vegetală din Republica Moldova. Prognozele arată sumbru pentru producătorii autohtoni.
“Circa 40 % din toată producția vegetală se ducea pe piețele din Rusia și Belarus. Merele și strugurii de masă moldovenești se bucură de popularitate în aceste țări. Chiar dacă cota de export pentru UE s-a dublat pentru noi, oricum vom avea multă marfă în depozite. În plus, la toate acestea se mai adaugă și problemele climaterice, scumpirile pentru transport. Efectele vor fi extrem de grave”, a spus ea.
Fosta secretară de stat susține că diplomația economică a fost și rămâne în continuare o mare problemă.
"Timp de 30 de ani am avut misiuni diplomatice care și-au redus activitatea doar la cea consulară. Nu am avut aproape de loc diplomați care să promoveze produsele moldovenești", a declarat Diana Crudu.
Embargoul la produse vegetale anunțat de Federația Rusă intră în vigoare astăzi.
Colaborator Rosselhoznadzor - Sputnik Moldova, 1920, 09.08.2022
Rusia
Rusia va restricționa temporar importul de produse vegetale din Moldova
Fluxul de știri
0