Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Armata chineză începe exerciții în apropiere de Taiwan

© Sputnik / Анна РаткоглоDistrugător Haiku (Proiectul 052C) al Marinei Chineze
Distrugător Haiku (Proiectul 052C) al Marinei Chineze - Sputnik Moldova, 1920, 15.08.2022
Abonare
Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Wu Qian, a anunțat că încep exercițiile militare din apropierea Taiwanului din cauza vizitei delegației SUA pe această insulă.
CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Armata chineză a început exerciții militare planificate în largul coastei Taiwanului, ca răspuns la coluziunea dintre Taipei și Washington, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Wu Qian, care este citat de pe pagina WeChat.
În felul acesta el a comentat vizita unei delegații de congresmeni americani pe insulă.

„Comandamentul de luptă al Armatei de Eliberare a Poporului Chinez în Zona de Est a organizat exerciții militare comune și patrule în jurul Taiwanului, cu participarea diferitelor genuri de armată, ceea ce ar trebui să fie o respingere decisivă și un factor de descurajare pentru coluziunea taiwanez-americană”, a spus Wu, fiind citat de RIA Novosti.

 Premierul chinez Li Keqiang - Sputnik Moldova, 1920, 11.08.2022
Internațional
China publică un document despre reunificarea Taiwanului
El a adăugat că Armată de Eliberare a Poporului Chinez continuă să-și îmbunătățească pregătirea de luptă pentru a apăra cu fermitate suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei și pentru a suprima cu hotărâre orice formă de separatism în Taiwan și intervenția din exterior.
„Încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei, dau un semnal greșit forțelor separatiste care susțin „independența Taiwanului”, arătând adevărata față a Statelor Unite ca distrugătoare a păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan”, a spus purtătorul de cuvânt.
El a subliniat că Taiwanul face parte din China și că forțele străine nu ar trebui să intervină în această chestiune.
"Avertizăm Statele Unite și Partidul Democrat Progresist din Taiwan că încercările de a prelua controlul asupra RPC cu ajutorul Taiwanului sunt sortite eșecului. A te baza pe Statele Unite pentru obținerea independenței echivalează cu sinuciderea", a conchis Wu Qian.
Cu o zi înainte, o delegație de congresmeni americani condusă de senatorul Ed Markey a sosit în Taiwan.
S-a anunțat că aceștia se vor întâlni cu înalți oficiali taiwanezi pentru a discuta relațiile dintre SUA și insulă, securitatea regională, comerțul și investițiile, lanțurile globale de aprovizionare, schimbările climatice și alte probleme importante.
Acest lucru amplifică și mai mult tensiunea din jurul Taiwanului, care a crescut deja pe fundalul unei călătorii recente pe insulă a președintelui Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi. Ea a devenit oficialul american de cel mai înalt rang care a vizitat Taiwan în ultimii 25 de ani.
Beijingul a protestat și a ripostat împotriva Washingtonului efectuând exerciții în largul coastei insulei, anunțând sancțiuni împotriva Pelosi, rudelor ei și a două fonduri taiwaneze și impunând restricții comerciale.
Ministerul chinez de Externe a pus pe seama Washingtonului și Taipei responsabilitatea pentru toate posibilele consecințe negative ale vizitei lui Pelosi.
China nu recunoaște suveranitatea Taiwanului, îl consideră provincia sa și se opune categoric oricăror contacte între Taipei și oficiali și militari din alte țări.
Forțele Armate Chineze - Sputnik Moldova, 1920, 04.08.2022
Internațional
China a lansat câteva rachete balistice în apele din preajma Taiwanului
Fluxul de știri
0