Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

China publică un document despre reunificarea Taiwanului

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimedia Premierul chinez Li Keqiang
 Premierul chinez Li Keqiang - Sputnik Moldova, 1920, 11.08.2022
Abonare
Într-un document publicat miercuri, Beijingul subliniază că dorește reunificarea pașnică cu Taiwanul, dar puterile străine care se amestecă în treburile interne chineze pot face imposibil acest lucru.
BUCUREŞTI, 11 aug – Sputnik, Doina Crainic. Beijingul dorește reunificarea pașnică cu Taiwanul, dar puterile străine care se amestecă în treburile interne chineze și încurajează secesiunea pe insula autoguvernată pot face imposibil acest lucru, se menţionează într-un document.
„Vom lucra cu cel mai mare devotament și vom depune cele mai mari eforturi pentru a realiza o reunificare pașnică. Dar nu vom renunța la utilizarea forței și ne rezervăm opțiunea de a lua toate măsurile necesare”, se precizează în document, publicat miercuri.
Desfăşurarea militară este necesară „pentru a evita interferențele externe și toate activitățile separatiste”, potrivit documentului, și nu îi vizează pe „colegii noștri chinezi din Taiwan”. Beijingul a declarat că va recurge la violență numai dacă va fi obligat să facă acest lucru, în cazul în care alte părți vor trece linia roşie.
Documentul afirmă suveranitatea Chinei asupra Taiwanului, bazată pe istorie, drept internațional și aspirațiile poporului din China. Beijingul consideră că reunificarea pașnică poate avea loc în cadrul acordului „O ţară, două sisteme” - care ar permite Taipei să-și menţine politicile interne –, ca obiectiv final al politicii sale cu privire la Taiwan.
Escaladarea continuă a tensiunilor contravine căii obiective benefice de reconciliere, a precizat guvernul chinez, punând această situaţie pe seama forțelor anti-chineze ale SUA. Acestea lucrează „pentru a incita grupările din Taiwan pentru a stârni tensiuni și a folosi Taiwanul ca pion împotriva Chinei”, a subliniat acesta, potrivit RT.
„Necontrolate, [aceste eforțe] vor continua să intensifice tensiunile în strâmtoare, vor perturba relațiile dintre China şi SUA și vor dăuna grav intereselor SUA”, a avertizat documentul. Beijingul „nu va lăsa loc activităților separatiste sub nicio formă” în Taiwan, se adaugă în text.
Administrația Taiwanului, sub conducerea Partidul Progresist Democrat, a „adoptat o poziție separatistă și s-a asociat cu forțele externe în acțiuni provocatoare succesive menite să divizeze țara”, se mai afirmă în document.
Orice încercare de a prelua insula din China va fi un act împotriva voinței celor 1,4 miliarde de chinezi, inclusiv a celor 23 de milioane care trăiesc în Taiwan, potrivit documentului.
Taiwanul a fost ultimul bastion al forțelor naționaliste chineze în timpul Războiului Civil din anii 1940, război pe care l-au câștigat adversarii lor comunisti. SUA au susținut naționaliștii și au menținut relații informale cu Taipei chiar și după ce au transferat recunoașterea diplomatică Beijingului în 1979.
Documentul a fost publicat la o săptămână după ce preşedintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a făcut o vizită în Taiwan, în ciuda avertismentelor afirmate de Beijing. Călătoria a declanșat o criză diplomatică între cele două ţări și a determinat China să lanseze exerciții militare în jurul insulei.
Fluxul de știri
0