Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Cele două state membre ale UE care resping planul de raționalizare a gazelor

© Sputnik / Alexander Galperingazprom
gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 07.08.2022
Abonare
Aceste două state membre au refuzat să susţină planul UE de reducere a consumului de gaze cu 15%, considerând că baza legală a acestui plan prezintă deficienţe.
CHIȘINĂU, 7 aug – Sputnik. Polonia și Ungaria au refuzat să susțină planul UE de reducere a consumului de gaze cu 15%, a relatat Reuters sâmbătă, citând un document publicat de Republica Cehă, care prezidează în prezent negocierile în cadrul blocului.
Țările din UE au convenit săptămâna trecută asupra unui plan de reducere a consumului de gaze pentru a completa depozitele în contextul îngrijorărilor cu privire la o posibilă oprire a livrărilor de gaze rusești.
Consiliul UE a aprobat planul vineri. Cu toate acestea, potrivit Reuters, pentru votul pentru aprobare a fost nevoie doar de o majoritate simplă, ceea ce înseamnă că a fost adoptat cu sprijinul a 15 dintre cele 28 de state membre ale blocului.
Ungaria, care poartă în prezent discuţii pentru a-şi asigura mai multe livrări de gaz din Rusia, s-a opus planului încă de la început. Potrivit documentului consultat de Reuters, Budapesta a pus sub semnul întrebării legalitatea planului, susținând că acesta va afecta securitatea energetică a țării.
Lunetă DXL-5 ”Opustoșiteli”. Винтовка Опустошитель - Sputnik Moldova, 1920, 06.08.2022
Editoriale
Pe câmpurile operațiunii speciale: „Pustiitorul” rusesc suprimă „Barret-ele” americane
În acelaşi timp, Polonia a acceptat inițial să reducă consumul, dar vineri a votat împotriva planului, relatează agenția. Varșovia a descris baza legală a documentului ca fiind „deficientă” și a spus că deciziile care afectează sectorul energiei în țările UE ar trebui luate cu aprobarea unanimă a tuturor statelor membre.
Planul recent adoptat de raţionalizare a energiei nu este obligatoriu cu excepţia cazului în care Consiliul UE declară o stare „alertă în Uniune” privind securitatea aprovizionării cu gaze, potrivit RT. De asemenea, planul include o serie de scutiri.
În special statele membre care nu sunt conectate la rețelele de gaze din alte țări ale UE sunt scutite de cerință. În plus, statele membre pot solicita o relaxare a condițiilor dacă și-au atins obiectivele privind capacitatea de stocare sau dacă industriile lor importante din punct de vedere strategic sunt puternic dependente de gaze.
Turcia-Rusia - Sputnik Moldova, 1920, 07.08.2022
Rusia
Turcia și Rusia au semnat la Soci o „foaie de parcurs” în relațiile economice
Fluxul de știri
0