Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Pe câmpurile operațiunii speciale: „Pustiitorul” rusesc suprimă „Barret-ele” americane

© Photo : Lobaev ArmsLunetă DXL-5 ”Opustoșiteli”. Винтовка "Опустошитель"
Lunetă DXL-5 ”Opustoșiteli”. Винтовка Опустошитель - Sputnik Moldova, 1920, 06.08.2022
Abonare
Rusia nu produce doar cele mai bune rachete, avioane și submarine din lume.
Cea mai nouă armă cu lunetă DXL-5 ”Opustoșiteli” (”Pustiitorul”) calibrul 12,7 mm este o pretenție tehnologică serioasă la un record mondial în ceea ce privește rază de acțiune și precizie în clasa respectivă.
În operațiunea din Ucraina, forțele unificate utilizează eficient pușca rusească cu lunetă DXL-5 ”Opustoșiteli” de calibrul 12,7 mm. Reprezentantul producătorului (Lobaev Arms) a menționat că arma se distinge printr-o precizie înaltă. ”Opustoșiteli” are o precizie de patru ori mai mare decât pușca anti-materie americană Barret, care este considerată un reper tehnologic în mediul experților străini (cum ar fi bikerii Harley-Davidson).
Precizia focului „Pustiitorului” rusesc este de 0,5 minute arc (adică, la o distanță de 100 m, gloanțele cad într-un cerc cu diametrul de 1,5 cm - de facto, într-o singură gaură), Barreta americană - 2 minute de arc, raza de tragere efectivă este de 2300 m, respectiv 1800 m. Precizia înaltă și raza lungă de acțiune a DXL-5 fac posibilă „devastarea” sistematică a unităților de lunetiști ale Forțelor Armate ale Ucrainei, înarmate cu puști cu lunetă americane. Amintesc, vânzarea primului lot de puști Barrett M107A1 de 12,7 mm către Kiev, în valoare de 41,5 milioane de dolari, a fost autorizată în 2017 de administrația președintelui american Donald Trump.
„Pustiitorului” are o construcție modulară (țevi de schimb). Noile loturi pentru armata rusă sunt produse pentru cartușul rusesc 12,7x108 mm. Anterior, această armă era comandată doar de parteneri străini și Companiile Militare Private pentru cartușul NATO 12,7x99 mm. Un mare avantaj al puștii rusești de calibru mare este construcția amortizatoare al patului, care reduce semnificativ efectul de recul.
Рабочий визит президента РФ В. Путина в Иран - Sputnik Moldova, 1920, 05.08.2022
Internațional
Putin a numit ”Turk Stream” una dintre principalele artere de gaze pentru Europa
Succesul tehnologic al armei ”Opustoșiteli” nu este întâmplător. Dezvoltarea puștilor cu lunetă de calibru mare în Federația Rusă a început mai târziu decât în ​​Occident și totuși armurierii ruși au reușit să creeze o serie de mostre care depășesc omologii străini. Drept armă cu cea mai lungă rază de acțiune din lume a fost recunoscută elaborarea aceleiași companii rusești (Lobaev Arms) - pușca SVLK-14S "Sumrak" pentru cartușul de 10,36x77 mm, cu ajutorul căreia a fost stabilit recordul la distrugerea țintei - distanța de 4210 m.
Pentru comparație: în lumea occidentală cel mai bun rezultat aparține americanilor - 4157 de metri, iar cea mai îndepărtată „împușcătură mortală” a fost trasă din pușca americană McMillan TAC-50 (cartuș 12,7x99 mm) - în iunie 2017, un lunetist canadian a doborât un militant islamist din Irak la o distanță de 3540 m.

”Style icon” americană rămâne în urmă

Pușca cu lunetă de calibru mare Barret s-a născut în 1982, ca o rățușcă urâtă, în garajul privat al fostului polițist și fotograf profesionist Ronnie Barret. Brevetul a fost primit cinci ani mai târziu, producția în serie limitată nu promitea un succes prea mare. Steaua armei Barret M82A1 a răsărit în 1990, când un număr semnificativ de puști a fost achiziționat de armata SUA pentru Războiul din Golf.
Pușca modernă Barrett M107A1,cu lungimea de un metru și jumătate, are un magazin în două rânduri pentru 10 cartușe de 12,7 × 99 mm de la mitraliera grea Browning M2. Termenul „anti-materie” înseamnă capacitatea de a distruge tehnica blindată ușoară, avioane și elicoptere în parcări, radare, fortificații, nu doar oameni. Dacă e să dăm crezare publicității, reculul redus îi permite lunetistului să tragă 10 focuri țintite în 10 secunde.
Barrett M107A1 a fost luată în dotare în 40 de țări din întreaga lume, inclusiv Belgia, Marea Britanie, Germania, Grecia, Danemarca, Chile, Finlanda, Franța, Israel, Italia, Mexic, Țările de Jos, Norvegia, Portugalia, Spania, Suedia, Turcia.
Racheta supersonică „Kinjal” - Sputnik Moldova, 1920, 04.08.2022
Editoriale
Noile arme ale Rusiei în operațiunea specială din Ucraina
Similar ca rază de acțiune (1800 m), pușca rusească OSV-96 "Vzlomșcik" de calibrul 12,7 mm este în dotarea forțelor speciale FSB și altor structuri de forță ale Rusiei, este exportată în Azerbaidjan, Belarus, Egipt, India, Iran, Kazahstan și Kîrgîzstan. Producția licențiată a OSV-96 a fost lansată în 2018 în Vietnam. De aici putem concluziona că cea mai nouă pușcă ”Opustoșiteli” cu raza efectivă de 2300 m este sortită victoriei atât pe ​​câmpurile operațiunii militare speciale, cât și pe piața globală a armelor. Un detaliu important pentru specialiști: având o rază mai mare de distrugere, ”Opustoșiteli” cântărește la fel ca Barrett M107A1 fără cartușe - 13 kg.
Activitatea lunetistului pe câmpul de luptă devine din ce în ce mai „îndepărtată”, și acest lucru necesită o îmbunătățire tehnologică permanentă a „instrumentelor”. Puștile DXL-5 ”Opustoșiteli” de calibrul 12,7 mm și SVLK-14S ”Sumrak” de calibrul 10,36 mm, precum și pușca ORSIS de 12,7 mm testată recent, demonstrează că armurierii ruși sunt pe drumul cel bun.
Fluxul de știri
0