Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Spînu: Toți consumatorii casnici vor avea căldură și energie electrică

© Sputnik / Mihai CarausAndrei Spinu
Andrei Spinu - Sputnik Moldova, 1920, 02.08.2022
Abonare
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a prezentat acțiunile pe care le întreprinde Guvernul pentru pregătirea de sezonul de încălzire.
CHIȘINĂU, 2 aug - Sputnik. Toți consumatorii casnici vor avea acces la căldură și energie electrică în această iarnă. Nimeni nu va fi deconectat. O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă în care a prezentat acțiunile pe care le întreprinde Guvernul pentru pregătirea de sezonul de încălzire.
„Vă asigur pe toți, la iarnă vom avea căldură și energie electrică, nimeni nu va fi deconectat. Da, va trebui să economisim, să identificăm combustibil alternativ de încălzire, să avem gospodăriile asigurate cu lemne și căldură și să oferim compensații pentru cei care au nevoie”, a declarat Spînu.
În context, ministrul a anunțat un șir de acțiuni pe care le-a întreprins deja Guvernul pentru a face față sezonului de iarnă „destul de dificil”.
Este vorba de Legea privind fondul de reducere a vulnerabilității energetice, care va permite acordarea compensațiilor pentru consumul de gaze naturale, energie electrică și energie termică oamenilor care au cel mai mult nevoie de ajutor.
Vlad Filat - Sputnik Moldova, 1920, 02.08.2022
Politică
Guvernul raportează: Cum au fost cheltuiți banii confiscați de la fiul lui Vlad Filat
La fel, ministrul anunță că a fost semnat un acord de împrumut cu BERD în valoare de 300 de milioane de euro.
„Avem rezerve financiare pentru a face față unor situații extreme. Suplimentar trebuie să ne mobilizăm cu toții pentru a reduce din consum acolo unde este posibil. Ne propunem o reducere voluntară de minim 15% din consumul de gaz”, a mai spus Spînu.
Printre alte acțiuni ale Guvernului, Andrei Spînu a amintit de Legea privind obligativitatea creării stocurilor strategice de gaze naturale, cele 75 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru atenuarea impactului socio-economic produs de creșterea prețurilor la gaze naturale, simplificarea procedurii de racordare, instalare și admiterea în exploatare a centralelor fotovoltaice pentru consumatorii casnici.
La fel, Spînu precizează că a fost aprobat majorarea cotelor de capacitate pentru instalațiile fotovoltaice montate pe terenuri, dar și că a fost da startul procesului de procurare a păcurii în rezerva de stat pentru Termoelectrica.
ANRE - Sputnik Moldova, 1920, 02.08.2022
Societate
ANRE va decide joi dacă se vor scumpi tarifele la gaz
Andrei Spînu a mai spus că vor fi analizate riscurile unor limitări sau chiar sistarea gazelor naturale de către „Gazprom”. , Astfel sunt analizate trei scenarii în acest sens. Este vorba de limitarea în proporție de 35%, de 50% sau de 100%, adică sistarea integrală a contractului între „Gazprom” și „Moldovagaz”.

„Din păcate, nu avem un răspuns de la „Gazprom”. Știu că „Moldovagaz” este în discuții cu „Gazprom”, am făcut un demers prin care am solicitat de nenumărate ori să fim anunțați care este poziția, sper că totuși, pe parcursul lunii august să avem această discuție și o claritate. Indiferent de decizia „Gazprom” vom întreprinde acțiuni pentru a reduce consumul de gaze în perioada rece a anului cu minim 15%”, a declarat ministrul.

Acesta a anunțat că va fi majorat numărul de consumatori protejați, prin includerea în această categorie a întreprinderilor mici și mijlocii cu un consum mediu zilnic mai mic de 600 de metri cubi pe zi, precum și a centralelor electrice cu termoficare, care livrează energie termică consumatorilor protejați și nu pot utiliza alte tipuri de combustibil.
Fluxul de știri
0