Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Guvernul raportează: Cum au fost cheltuiți banii confiscați de la fiul lui Vlad Filat

© Sputnik / Miroslav RotariVlad Filat
Vlad Filat - Sputnik Moldova, 1920, 02.08.2022
Abonare
Guvernul Republicii Moldova informează unde au fost cheltuiți banii confiscați de a fiul lui Vlad Filat.
CHIȘINĂU, 2 aug - Sputnik. Peste 500 de asistenți personali care îngrijesc persoane cu dizabilități severe au fost remunerați din banii confiscați în anul 2021 de către Guvernul Marii Britanii de la Luca Filat, fiul fostului prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat.
Potrivit Guvernului Republicii Moldova, suma confiscată a ajuns pentru remunerarea timp de patru luni a asistenților personali, însă majoritatea îngrijitorilor continuă să lucreze pe tot parcursul anului 2022, fie datorită finanțării suplimentare de la bugetul de stat, fie datorită alocărilor din bugetele raionale.
La nivel de țară, cererea pentru angajarea asistenților personali depășește posibilitățile bugetare. Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, în prezent, sunt angajați peste 5 000 de asistenți personali, plătiți din Fondul de Susținere a Populației și din bugetele locale, însă alți 3 500 așteaptă să fie angajați.
În septembrie 2021, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a semnat cu ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova un Memorandum de înțelegere privind returnarea a 458 068 de lire sterline confiscate de la cetățeanul moldovean, Luca Filat. Cu acești bani au fost angajați 543 de asistenți personali pentru o perioadă de patru luni.
Dintre aceștia, 322 de asistenți personali continuă să activeze și în prezent, astfel fiind asigurată durabilitatea funcționării serviciului.
Marina Tauber - Sputnik Moldova, 1920, 01.08.2022
Politică
Ultima oră: Marina Tauber rămâne la Penitenciarul nr. 13
Fluxul de știri
0