Editorialist
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

La ce-i trebuie Ucrainei F-16: Escadrilele Armaghedonului

© AP Photo / Toby TalbotAvionul american d vânătoare F-16
Avionul american d vânătoare  F-16 - Sputnik Moldova, 1920, 16.07.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Urmând cu nesăbuință calea escaladării conflictului militar în Europa, SUA examinează posibilitatea furnizării către regimul de la Kiev a avioanelor de atac F-16 capabile să transporte rachete ”aer-sol” cu ​​rază lungă de acțiune și bombe termonucleare tactice B-61.
Tendința Washingtonului de a transforma operațiunea specială rusă din Ucraina într-un „eșec strategic al Moscovei” și ”lend-lease-ul” fără capăt s-ar putea termina cu un Armaghedon pentru toată Europa și America de Nord.
Regimul de la Kiev cere insistent de la SUA două escadrile de avioane de luptă F-16, în complet cu o reinstruire de jumătate de an a piloților ucraineni de către specialiștii Pentagonului. Se presupune că pentru exploatarea a 24 de avioane americane, Ucraina dispune de toate condițiile și chiar de trei duzine de piloți cu o bună cunoaștere a limbii engleze.
Reprezentantul comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene la Vinița, colonelul Iuri Ignat, a comunicat că sunt pregătite de asemenea pentru recalificare pe teritoriul SUA echipele de inginerie și reparații. Parametrii probabili ai razei de acțiune a armamentului de rachete F-16 în teatrul ucrainean al acțiunilor de luptă nu sunt cunoscute deocamdată.
Proiectul livrărilor este discutat serios la Capitoliu și Pentagon, unde doi piloți ucraineni le-au povestit anterior senatorilor despre „misiunile lor sinucigașe” – zborurile cu MiG-29 învechite și ciocnirile cu avioane de luptă rusești moderne Su-35 și Su-30, care în toate cazurile trag primele, în afara zonei de vizibilitate. Despre asta scriu multe publicații americane. Un amendament la Legea privind creditele pentru apărarea națională a fost înaintat și aprobat de Camera Reprezentanților, care permite eliberarea sumei de 100 de milioane de dolari pentru instruirea piloților și tehnicienilor FAU în vederea exploatării avioanelor.
Declarația de joi a președintelui SUA Joseph Biden despre intenția de a obține înfrângerea Rusiei în Ucraina, tendința de a transforma operațiunea militară specială rusă într-un „eșec strategic” cresc probabilitatea livrărilor de avioane de luptă F-16 către FAU. Biden a promis să sprijine în continuare regimul Zelenski, care ”a avut de suferit de pe urma violenței” din partea Rusiei.
Potrivit datelor publicației Air Force Magazine, mai multe țări sunt gata să furnizeze Ucrainei F-16-urile lor (desigur, cu aprobarea Washingtonului). Analiștii de la Centrul American de Studii Strategice și Internaționale consideră că Kievul are nevoie și de drone moderne MQ-1C Grey Eagles și MQ-9 Reapers, tancuri, rachete cu rază medie și lungă de acțiune.
Acest lucru deschide o mulțime de posibilități pentru escaladarea acțiunilor de luptă cu utilizarea aviației de atac - în Ucraina și în afara granițelor ei.
Geniști ruși  - Sputnik Moldova, 1920, 15.07.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Ucraina a pierdut pe totdeauna regiunea Zaporojie, au anunțat autoritățile locale

Utilizarea în luptă

Piloții ucraineni trimiși la Washington susțineau că Forțele Armate ale Ucrainei au nevoie de F-16 pentru a suprima apărarea antiaeriană a inamicului. Dar sistemele de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune S-400 sunt capabile să detecteze ținte la o distanță de până la 600 km și să le lovească la limita a 250 km, la altitudini de la 10 metri până la 27 km, adică să „țintească” în mod eficient întreg spațiul aerian al Ucrainei de pe teritoriul Federației Ruse și Republicii Belarus. Unitățile de apărare antiaeriană sunt permanent în stare de luptă. Pentru a distruge 24 de avioane va fi nevoie de tot atâtea lansări de rachete. Cea mai recentă modificare a F-16 Block70 costă aproximativ 200 de milioane de dolari per set, mai scumpă decât F-35. Rachetele antiaeriene rusești sunt mult mai ieftine și doboară în mod sigur orice „invizibil”.
Avioanele de vânătoare ușoare americane F-16 generația 4 ++ în Vest sunt considerate aproape egale aeronavelor F-22 și F-35 și totuși, în ceea ce privește caracteristicile de luptă, ”Șoimii” sunt semnificativ inferiori avioanelor grele rusești Su-35S și Su-30SM. Avioanele „Suhoi” nu vor ceda în niciun caz dominația în spațiul aerian deasupra Ucrainei.
Dacă ar fi de comparat Su-35S și F-16 (din aceeași generație), se poate observa că avionul de vânătoare rusesc este mult mai rapid și mai manevrabil (viteza maximă este de 2500 km/h și, respectiv, 2120 km/h).
Radarul Su-35S „vede” ținta aeriană (avionul inamicului) la o distanță de 400 km și este capabil să o lovească cu racheta R-37M la o distanță de 300 km. Cea mai recentă modificare a F-16 block70 detectează ținte la o distanță de până la 180 km și tot la aceeași distanță poate lovi avionul inamicului cu racheta AIM-120.
Încărcătura de luptă a avionului „Suhoi” este de 8,1 tone, „Falconul” american este capabil să ridice doar 5,4 tone. Adică, în ceea ce privește viteza, raza de detectare și distrugere, modernul F-16 în Ucraina este evident inferior inamicului - Su-35S și Su-30SM. Spionajul NATO nu va fi de folos. Voi aminti, anterior camarazii indieni au organizat o luptă de antrenament între aeronavele Su-30MKI și F-16C - americanii au avut o pierdere netă. De ce au nevoie Forțele Aeriene Ucrainene de avioanele de luptă F-16 Fighting Falcon?
Presupun, adevăratele scopuri ale proiectului Washingtonul și Kievul le văd în adâncurile teritoriului rusesc. ”Șoimul” american este capabil să utilizeze rachete ”aer-sol” de înaltă precizie AGM-158, cu o rază de acțiune de până la 980 km, iar distanța de la Kiev la Moscova este de numai 750 km.
Mai mult decât atât, avionul de vânătoare F-16 este purtător de arme nucleare tactice – bombele gravitaționale americane B61 de diferite modificări.
Într-o situație critică pentru regimul marionetă de la Kiev, Washingtonul poate da ”undă verde” unui Armaghedon limitat în Europa, unde sunt amplasate 200 de bombe termonucleare tactice americane și 257 de avioane purtătoare pregătite. Aceste scenarii pot părea incredibile, însă nu există alt sens pentru transmiterea avioanelor de luptă F-16 în Ucrainei, iar Rusia va fi obligată să răspundă preventiv la amenințări.
Atacurile cu rachete asupra aerodromurilor militare din Germania, Italia, Polonia și România - convenționale și tactice nucleare – nu sunt excluse. Dacă Washingtonul însă va „ridica miza”, vor zbura și în America de Nord - Moscova nu va avea alte mijloace de convingere. Menționăm că Statele Unite sunt complet lipsite de apărare împotriva atacurilor cu rachete de croazieră, chiar dacă acestea sunt subsonice.
Potrivit datelor Ministerului Apărării al RF, pe 14 iulie, rachetele maritime de înaltă precizie ”Kalibr” au lovit clădirea casei de garnizoană a ofițerilor din orașul Vinița. În momentul loviturii acolo avea loc ședința comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene cu reprezentanții furnizorilor străini de armamente, cu privire la transmiterea unui nou lot de avioane, muniții către Forțele Armate ale Ucrainei și organizarea reparației parcului de avioane ucrainene. În urma loviturii, participanții la ședință au fost nimiciți (https://t.me/mod_russia/17685). Posibil, și colonelul Iuri Ignat menționat anterior.
În aceeași zi, lend-lease-ul american a fost suspendat pe o perioadă nedeterminată, Washingtonul urmează să se determine în privința împuternicirilor președintelui SUA și calculează riscurile. Pentru prima dată din luna februarie, Ambasada SUA la Kiev a îndemnat cetățenii americani să părăsească imediat Ucraina.
Monumentul Patria-Mamă din Kiev  - Sputnik Moldova, 1920, 15.07.2022
Internațional
Ambasada SUA din Kiev îi cheamă pe americani să părăsească Ucraina
Fluxul de știri
0