Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Gaibu, despre majorarea ratei dobânzilor pentru creditele în „Prima Casă”: Va fi limitată

Таунхаусы - Sputnik Moldova, 1920, 13.07.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Ministrul Economiei anunță acțiunile în contextul majorării ratei dobânzii creditelor din programul „Prima Casă”.
CHIȘINĂU, 13 iul - Sputnik. Majorarea ratei dobânzilor pentru creditele active în programul Prima Casă va fi limitată. Informații în acest sens a oferit ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, în contextul în care rata dobânzii a crescut.
În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Gaibu a precizat că Guvernul actual nu a majorat marja maximă aplicabilă de bănci, aceasta rămânând la nivelul anului 2021.

„Marja maximă a băncilor, de la 2% la 3%, a fost majorată de Guvernul anterior, prin Hotărârea nr.938 din 2020. Guvernul actual atenuează deficiențele programului Prima Casă, care, din păcate supun riscului cetățenii exact în timpurile cele mai dificile”, a precizat Sergiu Gaibu.

În context, ministrul a menționat că Ministerul Economiei a elaborat un proiect de lege prin care se propune atenuarea șocului asupra societății, ca urmare a majorării indicelui de referință pentru stabilirea ratei maxime a dobânzii pentru programul ”Prima Casă”.
În condițiile actuale, rata dobânzii a crescut cu 5,35 puncte procentuale, de la 7.37% la 12.72%. Ca urmare a aprobării proiectului de lege, creșterea dată va fi limitată la 4 puncte procentuale pe parcursul a 6 luni și 6 puncte procentuale pe parcursul a 12 luni consecutive.
Многоэтажный жилой дом  - Sputnik Moldova, 1920, 29.12.2021
Economie
Va fi sau nu avantajoasă aplicarea la programul „Prima Casă” în 2022: Ce spune Guvernul
„Astfel, creșterea dobânzii va fi redusă cu 1.35 puncte procentuale sau cu circa un sfert din creșterea aplicabilă conform condițiilor inițiale stabilite de programul ”Prima casă”. Potrivit legii, rata dobânzii este revizuită de două ori pe an”, a mai spus Gaibu.
La fel, în cadrul ședinței Comisiei Situații Excepționale, urmează a fi emisă o dispoziție prin care se va stabili limita maximă a ratei dobânzii anuale pentru creditele acordate în cadrul Programului de stat ”Prima Casă”. Potrivit lui Gaibu, valoarea acesteia nu va depăși 11,37%. Adică cu 1.35 puncte procentuale mai puțin decât conform condițiilor standard ale programului ”Prima casă”.
Limitarea dată va fi aplicată începând cu 1 iulie 2022, iar dobânzile sporite vor fi reajustate la prevederile Comisiei Situații Excepționale.
Totodată, pentru cele 4 puncte procentuale de creștere admise, Guvernul dezvoltă un mecanism de compensare a acestei creșteri pentru beneficiarii Programului. Valoarea compensației va fi în mărime de 50% din diferența ratei lunare majorate și a ratei lunare anterioare.
La moment, programul are 7 601 de beneficiari și un sold al creditelor în valoare de 3,8 miliarde de lei.
Președinția RM  - Sputnik Moldova, 1920, 13.07.2022
Politică
Comisia Națională pentru Integrare Europeană, în ședință: Ce subiecte vor fi abordate
Fluxul de știri
0