Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

De ce Occidentul a „observat” piața neagră ucraineană a armelor NATO?

© Sputnik / Стрингер / Accesați arhiva multimediaO piesă de artilerie la ceremonia de salut batalionului multinațional NATO condus de SUA în Orzysz, Polonia
O piesă de artilerie la ceremonia de salut batalionului multinațional NATO condus de SUA în Orzysz, Polonia - Sputnik Moldova, 1920, 08.07.2022
Abonare
O serie de materiale de investigații publicate despre comerțul ucrainean cu arme NATO nu este o „epifanie” bruscă a Occidentului, ci o justificare convenabilă pentru reducerea treptată a asistenței militare către Kiev.
Президент РФ В. Путин провел встречу с министром обороны РФ С. Шойгу - Sputnik Moldova, 1920, 04.07.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Putin - despre eliberarea RPL
Țările NATO, în timpul operațiunii speciale ruse, s-au convins de ineficacitatea sancțiunilor și de inutilitatea Lend-Lease.
Asistența militară generoasă a Occidentului pentru regimul de la Kiev are un scop specific - slăbirea Rusiei în războiul „până la ultimul ucrainean”. Dacă luptele nu vor atinge acest obiectiv, Federația Rusă demonstrează putere și succes militar, controlează tot mai mult teritoriu al Ucrainei, ceea ce înseamnă că sunt irosite miliarde de dolari și euro. Statele Unite și NATO nu se angajează într-o astfel de organizație caritabilă. Împrumutul-închirierea (lend-lease) și finanțarea Forțelor Armate ale Ucrainei vor fi inevitabil reduse de către parteneri. Un pretext plauzibil este întotdeauna la îndemână.
Site-ul bulgar Bulgarian Military a raportat pe 5 iulie că militarii corupți ucraineni au vândut două obuziere franceze CAESAR de 155 mm autopropulsate părții ruse pentru 240.000 de dolari, cu o valoare reală de aproximativ 14 milioane de dolari. Se presupune că specialiștii Uralvagonzavod le-au demontat deja „la șurub”.
Publicația militară bulgară a dezvăluit, de asemenea, o schemă de vânzări ucrainene pe dark web, unde sistemele antitanc Javelin erau oferite la 30.000 de dolari pe unitate – de 6 ori mai ieftin decât costul unei rachete pentru armata americană. Întregul complex Javelin costă aproximativ 470.000 USD.
Publicația Shūkan Gendai a difuzat alerta fostului șef al informațiilor economice al Japoniei: „Ucraina, unde sunt furnizate arme americane și occidentale, a fost istoric o bază pentru comerțul ilegal cu arme după prăbușirea Uniunii Sovietice”, iar astăzi armele NATO furnizate regimului de la Kiev se răspândesc ca un flux „negru” în întreaga lume, cad în mâinile teroriştilor şi criminalilor - din cauza corupţiei şi anarhiei complete în Ucraina. Vorbim despre mii de MANPADS Stinger și ATGM Javelin și NLAW necontrolate, sute de drone Switchblade și Phoenix Ghost și alte produse de înaltă tehnologie, compacte și foarte periculoase.
Washington Post a raportat: „Afluxul masiv de arme în Ucraina ridică îngrijorări cu privire la contrabanda de arme”. Armele occidentale și orice alte arme din Ucraina sunt adesea „pierdute” și sunt vândute în mod activ țărilor din Asia și Africa. Unul dintre liderii militari francezi a prezis mai precis „efectul secundar” al saturării Ucrainei cu arme occidentale: „Nu ne vom distra când băncile vor fi jefuite cu Javeline”.
В ЛНР началась зачистка Горского от украинских войск - Sputnik Moldova, 1920, 03.07.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Trupele ucrainene suportă pierderi critice – RPL

Interpol prezice război în Balcani

Sistemul ucrainean de vânzări demping de arme și muniții „excedentare” către țările din Asia și Africa a fost înființat la începutul anilor 1990. Jefuirea prost deghizată a Forțelor Armate ale Forțelor Armate ale Ucrainei a servit drept bază de „hrănire” pentru mai multe echipe prezidențiale și nu putea fi un secret pentru SUA și NATO. Doar că americanii și europenii au închis ochii la astfel de „costuri” până atunci.
Analistul de la Pentagon Karen Kwiatkowski a remarcat că „reexportul” de la Kiev al armelor occidentale pe piața neagră a fost previzibil încă de la început, deoarece Forțele Armate ale Ucrainei nu sunt pregătite să folosească arme NATO în volume mari și nu sunt în măsură să le integreze în strategia lor. Cazuri de revânzare de către Ucraina a armelor standardelor NATO sunt documentate în 2015-2016 și pe toată perioada de opt ani de ostilități din Donbas.
Situația care s-a dezvoltat astăzi în Ucraina nu este susceptibilă de control extern din cauza amplorii ostilităților asupra unui teritoriu mare, a unui număr mare de formațiuni militare diferite cu linii logistice separate. Războiul va șterge totul. Este imposibil de știut cu siguranță câte arme au fost folosite sau pierdute în luptă și câte au fost vândute ca „surplus”. Împrumutul-închiriere pentru Kiev este mană din cer. Ancheta SBU vizează mai multe episoade de vânzare a armelor moderne occidentale, inclusiv prin canalele GUR. Zece dosare penale deschise în Ucraina pe faptele de revânzare nu vor schimba sistemul.
Interpol notează: „Printre mercenarii străini care s-au adunat în Ucraina se numără și membri ai organizațiilor deschis mafiote. Acest lucru reprezintă o amenințare serioasă la adresa proliferării armelor moderne de înaltă tehnologie în întreaga lume.”
Potrivit organizației, până la 300.000 de arme au fost vândute pe piața neagră din Ucraina în ultimele luni. Secretarul general al Interpol, Jurgen Stock, nu are „nicio îndoială” că conflictul ucrainean va spori traficul de arme în Balcani și teatrele de război africane.
Sub influența împrumuturilor-închirierii SUA și a „fluxului de fier” ucrainean necontrolat, Europa se poate transforma într-o zonă de ostilități permanente, asemănătoare Camorra. Redistribuirea armată a sferelor de influență ale clanurilor internaționale criminale, războaiele mafiote cu utilizarea Stinger și Javelin sunt probabile. Activitatea teroristă poate atinge un nivel calitativ nou, transcontinental.
Остров Змеиный - Sputnik Moldova, 1920, 30.06.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Rusia și-a retras garnizoana de pe Insula Șerpilor ca un gest de bunăvoință
Țările NATO nu și-au dat seama încă ce realitate au câștigat ca urmare a susținerii operațiunilor militare ale regimului de la Kiev. Datorită politicii anti-ruse, nesăbuite, a Occidentului, Ucraina ar putea să dispară de pe harta lumii, colonelul Douglas McGregor, fost consilier al secretarului american al Apărării, i-a avertizat pe colegi și aliați despre acest lucru. Și aceasta nu este principala amenințare.
În cele patru luni ale operațiunii speciale rusești, aproape toate echipamentele militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei au fost distruse - mii de tancuri, vehicule blindate, piese de artilerie, sute de MLRS, avioane și elicoptere. Armata ucraineană reflectă soarta statului ucrainean.
Permiteți-mi să vă reamintesc că Kievul a moștenit de la URSS până la 8.000 de tancuri, 10.000 de vehicule de luptă, 20.000 de piese de artilerie, peste 1.100 de avioane de luptă și 400 de elicoptere, sute de nave ale Flotei Mării Negre. Majoritatea acestui arsenal a fost vândut rapid țărilor din Asia și Africa în primii 15 ani de independență. În același timp, întreprinderile din industria de apărare ucraineană s-au ofilit și nici măcar nu au stăpânit producția de cartușe pentru armele sovietice de calibru mic.
Apoi, la Kiev, s-a încercat să se vândă profitabil suveranitatea statului și, în același timp, Rusia vecină. Punctul de neîntoarcere la bună vecinătate din 1991 a fost depășit; este mai bine ca SUA și Europa să nu facă o greșeală (fatală) similară.
Când Ucraina imploră Occidentul pentru arme grele de înaltă tehnologie, toată lumea înțelege că Forțele Armate ale Ucrainei nu sunt pregătite pentru operarea lor, iar specialiștii NATO trebuie „livrați” împreună cu echipamentul militar. Aceasta este baza strategiei, cheia supraviețuirii regimului de la Kiev și o amenințare serioasă la adresa însăși existenței Alianței Nord-Atlantice.
Jocul geopolitic de a ajuta Ucraina se transformă treptat în operațiuni militare directe și la scară largă ale SUA și NATO cu Rusia. Avertismentul direct al Moscovei cu privire la o posibilă lovitură asupra „centrelor decizionale” se aplică în primul rând la Washington, Bruxelles, Berlin, Varșovia și Londra. Să nu ghicim unde va ajunge al doilea „Kinjal” hipersonic sau altceva mai convingător.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg - Sputnik Moldova, 1920, 25.06.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Criza ucraineană va fi rezolvată la masa de negocieri, a spus secretarul general al NATO
Fluxul de știri
0