Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Frauda bancară: Un ex-guvernator și doi ex-viceguvernatori ai BNM, vizați

© Sputnik / Miroslav RotariНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы  - Sputnik Moldova, 1920, 04.07.2022
Abonare
Procuratura Anticorupţie informează despre terminarea unui nou episod din dosarul penal denumit generic „Frauda bancară”.
CHIȘINĂU, 4 iul - Sputnik. Un ex-guvernator și doi ex-viceguvernatori ai Băncii Naționale a Moldovei sunt vizați într-un nou episod din dosarul penal denumit generic „frauda bancară”, terminat de Procuratura Anticorupție.
Potrivit informațiilor, cei trei sunt învinuiți de complicitate la săvârșirea infracțiunii de escrocherie, în proporții deosebit de mari, precum și de spălarea banilor, săvârșită de mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu, de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari (art. 42 alin.(5), art.243 alin.(3) din Codul penal).
Procuratura mai anunță că în privința unui ex-guvernator și a unui ex-viceguvernator ai BNM, urmărirea penală a fost terminată. În partea ce ține de alt ex-viceguvernator al BNM, la acest moment urmărirea penală nu a putut fi terminată, având în vedere aflarea acestuia la tratament peste hotarele țării, circumstanțe constatate prin documentele medicale prezentate de către avocatul său.
Pprocuratura Anticorupție anunță că în anul 2014, fostul guvernator al BNM, precum și alți doi vice-guvernatori, acționând în interesele organizației criminale, conduse de către Vladimir Plahotniuc, au elaborat și implementat un plan bine determinat de sustragere în proporții deosebit de mari a mijloacelor financiare din sistemul bancar național.

„Conform probatoriului administrat, procurorii au constatat că organizația criminală, condusă de către Vladimir Plahotniuc, era constituită din mai multe grupuri criminale organizate, din care făceau parte grupul criminal organizat condus Veaceslav Platon, grupul criminal condus de către Vladimir Andronachi și grupul criminal organizat condus de către Ilan Șor. Ultimul la rândul său, controla de facto, prin intermediul unor persoane interpuse, BC ”Unibank” SA, BC ”Banca Socială” SA, Banca de Economii SA”, anunță Procuratura Anticorupție într-un comunicat de presă.

Dumitru Robu - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2022
Politică
Robu susține că Leancă, Drăguțanu și Bodiu au statut în dosarul "frauda bancară"
Astfel, potrivit Procuraturii, pe parcursul anului 2014, guvernatorul BNM, precum și cei doi viceguvernatorii ai BNM, în calitate de persoane afiliate organizației criminale, au înlăturat obstacolele și au acordat instrumentele necesare realizării sustragerilor de bani aflați la dispoziția BC ”Unibank” SA, BC ”Banca Socială” SA și Banca de Economii SA, inclusiv prin aprobarea în organele de conducere a băncilor menționate a persoanelor afiliate grupului criminal organizat condus de Ilan Șor și prin ne-intervenirea în activitatea defectuoasă a acestor bănci.
Aceste fapte au permis membrilor organizației criminale să sustragă bani în sumă echivalentă a aproximativ peste 2,5 miliarde de lei să integreze banii sustrași în circuitul legal al Republicii Moldova și a altor state.
Mai mult, Procuratura Anticorupție informează că în procesul urmăririi penale, Ministerul Finanțelor a fost recunoscut în calitate de parte vătămată, având în vedere suma prejudiciului de 13 583 717 000 de lei, cauzată prin infracțiune.
La fel, Ministerul Finanțelor a fost recunoscut în calitate de parte civilă, având în vedere acțiunea civilă înaintată în suma de 22 929 882 634, 52 de lei.
Procurorii anticorupție cu autorizarea judecătorului de instrucție, au aplicat sechestre pe bunurile ex-guvernatorului BNM, în valoare totală de peste 1,6 milioane de lei și respectiv pe bunurile ex-viceguvernatorului BNM, în valoare totală de peste 2 milioane.
Trebuie precizat că în 2014 guvernator al Băncii Naționale era Dorin Drăguțanu.
Ministerul de Externe al Bulgariei  - Sputnik Moldova, 1920, 03.07.2022
Rusia
Bulgaria a redus până la zero pârghiile de lucru ale ambasadei ruse
Fluxul de știri
0