Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Începe secerișul: Recomandările Ministerului Agriculturii pentru a evita pierderile

© Sputnik / Maxim TopalRecoltarea cerealelor, imagine din arhivă
Recoltarea cerealelor, imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 27.06.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare vine cu sfaturi pentru agricultori în perioada procesului de recoltare a cerealelor.
CHIȘINĂU, 27 iun - Sputnik. Agricultorii sunt îndemnați să manifeste prudență maximă în perioada recoltării cerealelor. Fermierii sunt sfătuiți să respecte normele și regulile de apărare împotriva incendiilor pentru a evita riscurile și a reduce pierderile.
În acest sens, angajații antrenați în campania de recoltare vor fi instruiți cu privire la regulile de apărare împotriva incendiilor și modul de acționare în caz de urgență.
Ministerul Agriculturii anunță că procesul de recoltare va începe cu divizarea masivelor în sectoare cu aria de maxim de 30 de hectare, cu delimitarea acestora prin fâșii cosite cu lățimea de minim 6 metri și fâșii arate cu lățimea de minim 4 metri, eliberate de paie și resturi vegetale.
La fel, cei implicați în procesul de recoltare vor asigura masivele cu fâșii arate cu lățimea de minim 4 metri de-a lungul drumurilor, căilor ferate adiacente și fâșiilor forestiere.
„Tehnica agricolă, precum și tehnica cu motoare cu ardere internă antrenată în campania de recoltare se va dota cu instalații parascântei, stingătoare de incendiu și plapume din prelată”, mai precizează MAIA în șirul de recomandări.
Nicu Popescu si Dmtri Kuleba - Sputnik Moldova, 1920, 26.06.2022
Politică
Ucraina pune presiune diplomatică pe Republica Moldova
Totodată, se interzice fumatul și utilizarea focului deschis în lanuri, arii, miriști, pe combine și autovehicule care transportă cereale și paie sau la mai puțin de 100 de metri de punctele de recoltare și depozitare a cerealelor.
La fel, se interzice arderea paielor sau altor resturi de vegetație pe lanuri sau utilizarea focului deschis pentru distrugerea dăunătorilor pe miriști.
La depozitarea cerealelor se va asigura distanța de la vârful mormanului până la elementele combustibile ale acoperișului, corpurile de iluminat și cablurile electrice de minim jumătate de metru, mai recomanda Ministerul Agriculturii.
Fermierii vor amplasa uscătoriile mobile la o distanță de minim 10 metri de la clădirile depozitelor de cereale, iar stogurile și stivele de nutreț fibros se vor amplasa la distanțe de minim 15 metri de la liniile de energie electrică, 20 de metri de la drumuri și 50 de metri de la clădiri și instalații.
Газовая конфорка - Sputnik Moldova, 1920, 27.06.2022
Societate
Ultima oră: Consumatorii cu datorii la gaz vor putea fi deconectați de la rețea
Fluxul de știri
0