Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ucraina pune presiune diplomatică pe Republica Moldova

© Guvernul Republicii MoldovaNicu Popescu si Dmtri Kuleba
Nicu Popescu si Dmtri Kuleba - Sputnik Moldova, 1920, 26.06.2022
Abonare
Deși nu a venit nicio amenințare din partea Moscovei după ce Republica Moldova a devenit stat candidat pentru Uniunea Europeană, ministrul de externe al Ucrainei, Kuleba, vorbește de ”amenințări” rusești la adresa Moldovei.
BUCUREȘTI, 26 iun - Sputnik. Federația Rusă s-a pronunțat oficial pe tema extinderii Uniunii Europene ca fiind o problemă internă europeană, care nu afectează cu nimic Rusia.
”Este foarte important pentru noi ca toate aceste procese să nu aducă mai multe probleme în relațiile țărilor menționate cu noi”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Putin.
De altfel și președintele Republicii Moldova, Maia, spune că nu există vreun risc de securitate dinspre Rusia. ” „Nu avem informații că ar exista un asemenea riscuri. Nu avem informați că Federația Rusă ar intenționa să atace Republica Moldova. Informațiile pe care le deținem astăzi ne oferă un anumit grad de siguranță”, a declarat Maia Sandu pentru un post local de televiziune.
Cu toate acestea, Ucraina vorbește de presupuse amenințări venite din partea Rusiei și oferă superior ”protecția” sa asupra Republicii Moldova.
Suntem alături de poporul și guvernul Moldovei prietene pe fondul amenințărilor reînnoite venite de la Moscova. Tot ce i-a mai rămas Rusiei este să scuipe amenințări la adresa altor state, după decenii de politici eșuate bazate pe agresiune, coerciție și lipsă de respect. Acest lucru nu face decât să arate slăbiciunea Rusiei”, a scris Dmytro Kuleba pe Twitter.
Singura problemă ce poate crea tensiuni și probleme reale Republicii Moldova ar fi chestiunea economică. Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grossu, liderul partidului de guvernământ a spus într-o declarație că, după ce a primit statutul de candidat la Uniunea Europeană, țara sa ar putea fi obligată să susțină un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
Într-o replică dată pe Telegram, Dmitri Medvedev a atras atenția că o astfel de poziționare a Republicii Moldova va duce la un dezastru economic pentru Chișinău. ” Atunci pot fi 100% siguri că nu vor primi de la noi nu doar energie „scumpă" și alte resurse, ci în general nimic. Lasă-i să se bucure de sancțiuni înainte de a intra în UE", a scris Medvedev.
Fluxul de știri
0