Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Macron despre candidaturile Ucrainei și Moldovei la UE: simple ”declarații politice”

© Sputnik / Rodion ProcaMacron
Macron - Sputnik Moldova, 1920, 24.06.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că decizia de a acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat la UE, ar fi ”un semnal puternic transmis Rusiei”.
CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Într-o conferință de presă ținută de alături de Charles Michel, președintele Consiliului European, președintele Emmanuel Macron a vorbit despre importanța deciziei de a a acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat al Uniunii Europene.
Președintele Franțe a recunoscut că acceptarea candidaturii celor două state nu se datorează faptului că ele ar fi pregătite pentru o aderare la Uniunea Europeană ci un demers geopolitic, o declarație politică având ca adresant Rusia.
"Mesajul care este trimis astăzi foarte clar. (..) Este un mesaj foarte puternic, coerent cu ceea ce Europa noastră, încă din prima zi a conflictului, a ştiut să facă. Adică reacţionarea rapidă, într-un mod istoric şi unitar. Prin sancţiuni, două zile mai târziu şi de şase ori de atunci încoace. Prin sprijin macroeconomic, militar şi financiar pentru Ucraina. Şi acum prin acest gest politic", a declarat Macron, preluat de news.ro.
Pur și simplu, a dat de înțeles președintele Macron, Ucraina și Republica Moldova datorează cumva Rusiei acceptarea statutului de candidat, iar Chișinăul și Kievul trebuie să accepte că acceptarea candidaturii este un ”gest politic” și nu concluzia bazată pe argumente economice și sociale că Uniunea Europeană vede în Ucraina și Republica Moldova niște membri integrați.
Klaus Iohannis la Consiliul European - Sputnik Moldova, 1920, 24.06.2022
Analize și opinii
UE nu se extinde, dar acceptă candidați: Ce spune președintele României
De altfel, Macron a arătat că ”datorăm acest lucru poporului ucrainean care luptă pentru a ne apăra valorile, suveranitatea şi integritatea teritorială”, fără a explica cum suveranitatea și integritatea teritorială a statelor UE ar fi apărată de Ucraina.
O altă provocare pentru președintele Macron ar fi să explice care ar fi valorile pe care Kievul, unde a fost practic lichidată opoziția politică și demersurile naționaliste sunt însoțite de politici contra minorităților naționale, iar libertatea religioasă este pusă sub grea presiune, le împărtășește totuși cu Uniunea Europeană.
Vorbind despre Republica Moldova, Macron a spus că această candidatură „o datorăm, de asemenea, Moldovei în ceea ce priveşte situaţia sa politică, a tentativelor de destabilizare prin care trece, şi generozitatea de care a dat dovadă în contextul pe care tocmai l-am menţionat”.
Uniunea Europeană, reunită în summit la Bruxelles, a acordat joi statutul de state candidate la aderarea la UE Ucrainei şi Republicii Moldova la UE, anunţă joi seara preşedintele Consiliului European Charles Michel, o decizie care marchează începutul unui proces îndelungat şi complex în vederea unei aderări. Procesul de aderare se poate extinde pe perioada unor decenii.
Drapelul RM și al UE - Sputnik Moldova, 1920, 23.06.2022
Politică
Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană
Fluxul de știri
0