Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

UE nu se extinde, dar acceptă candidați: Ce spune președintele României

© Președintele RomânieiKlaus Iohannis la Consiliul European
Klaus Iohannis la Consiliul European - Sputnik Moldova, 1920, 24.06.2022
Abonare
Prima zi a Consiliului European ce se desfășoară între 23 și 24 iunie, la Bruxelles, a fost dedicată posibilității extinderii Uniunii. Concluzia zilei a fost aceea că nu se pune încă problema extinderii UE, dar crește numărul candidaților.
CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Consiliul European nu a luat nicio decizie cu privire la extinderea Uniunii Europene în Balcanii de Vest. În schimb, a acceptat candidatura Ucrainei și Republicii Moldova pentru o aderare, într-un orizont de timp greu previzibil, al Uniunii Europene.
Președintele României, Iohannis a prezentat, în două briefinguri de presă, susținute la Bruxelles, acceptarea candidaturii Republicii Moldovei pentru aderarea la Uniunea Europeană ca pe o ”zi istorică”, o mare reușită, dar și ca pe un succes al României, țară implicată de la început în ajutarea Republicii Moldova și în lobby-ul pentru Chișinău făcut în instituțiile europene.
Președintele Iohannis a mai declarat că ”statutul de candidat este o garanție că acel stat va deveni membru al UE”, cu amendamentul că acest proces poate fi îndelungat și presupune eforturi consolidate pentru îndeplinirea obligațiilor asumate, din partea statului candidat.
De asemenea, Iohannis și-a exprimat speranța că statele din Balcanii de Vest nu vor simți ca pe o frustrare amânarea aderării lor ci vor vedea în graba cu care Uniunea Europeană a acceptat candidaturile Ucrainei și Republicii Moldova, ”o speranță” că politica de extindere a UE a primit un nou impuls.
Moldova și Ucraina trebuie să se apuce rapid să aplice reformele propuse de Comisia Europeană, dar și de adaptarea legislației la legislația europeană, a mai declarat Iohannis, care a dat asigurări că România va fi alături de Republica Moldova în acest demers.
Întrebat cu privire la o chestiune fierbinte pentru Republica Moldova, rezolvarea crizei transnistrene, fără de care aderarea Republicii Moldova la UE este imposibilă, Iohannis a refuzat să răspundă dacă întrevede o soluție.
Drapelul RM și al UE - Sputnik Moldova, 1920, 23.06.2022
Politică
Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană
Fluxul de știri
0