Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Occidentul vrea din nou „ să înfrângă Rusia în luptă”

© AP Photo / Sergei Stepanovimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 22.06.2022
Abonare
„Trebuie să pregătim din nou armata pentru război în Europa, este imperativ să creăm o armată care să poată lupta alături de aliații noștri și să învingă Rusia în luptă”.
Cine are de gând să lupte cu Rusia? Noul șef al Statului Major General al Armatei Britanice Patrick Sanders - memorandumul său, indiferent că nu era pentru mediatiare, a fost publicat de corporația BBC. Generalul are o armată mică - doar 73 de mii de militari, dar ambiții mari:
„Invadarea Ucrainei de către Rusia subliniază scopul nostru principal: să apărăm Marea Britanie, să fim pregătiți să luptăm și să câștigăm războaie pe uscat – și să ne întărim capacitatea de a preveni agresiunea rusă prin amenințarea cu aplicarea forței”.
De-a lungul secolelor, Marea Britanie și Rusia s-au confruntat direct în lupte de două ori - iar ultima dată, în războiul Crimeei, anume britanicii au fost cei care au atacat Rusia. Și acum, se pare, Rusia și-a adunat în sfârșit puterile și se pregătește să atace Marea Britanie? Nu, dar despre planurile ei de a ataca țările europene, aliați ai monarhiei insulare din NATO, orice școlar englez știe despre asta. Nu este o coincidență că prim-ministrul Boris Johnson a scris sâmbătă în articolul său de opinie din Sunday Times:
"Știm că Putin nu s-ar fi oprit la dezmembrarea Ucrainei. Chiar săptămâna trecută el s-a asemănat cu Petru cel Mare și a dat Rusiei dreptul etern de a-și „întoarce” orice teritoriu locuit vreodată de „slavi”, o doctrină care ar permite cucerirea de vaste întinderi ale Europei, inclusiv ale aliaților NATO.
Particola „ar” din concluziile lui Johnson nu trebuie să denatureze sensul declarației lui, și anume – toate aceste orori amenință Europa dacă nu reușește să împiedice anexarea Ucrainei de către Rusia. Articolul premierului chiar se intitulează așa: „Nu vom fi niciodată în siguranță dacă întoarcem spatele Ucrainei viteze”. Nu vă întrebați ce legătură are sfârșitul unei alte perioade tulburi din istoria Rusiei și reunificarea unui singur popor cu securitatea Europei și cu atât mai mult a regatului insular - acest lucru nu ar trebui permis în niciun caz!
Sediul Ministerului afacerilor Externe a Rusiei în Moscova  - Sputnik Moldova, 1920, 21.06.2022
Rusia
Moscova a avertizat Lituania cu privire la consecințele blocării regiunii Kaliningrad
Dacă generalul Sanders scrie pur și simplu că „agresiunea rusă a dus la o nouă eră de nesiguranță în Europa” și, prin urmare, nevoia de a accelera modernizarea armatei britanice (pentru a putea învinge Rusia în luptele de pe continent), atunci Johnson spune: „Noi și aliații noștri vă vom proteja securitatea, precum și securitatea Ucrainei și vom proteja lumea de visele mortale ale lui Putin și ale celor care ar putea încerca să le copieze”. Adică, din nou, „Hitlerul slavon”, care amenință întreaga lume și o aluzie clară la Xi Jinping, care urmează să-l imite în Orient.
Sensul tuturor acestor vrăjeli este unul singur: anglo-saxonii pregătesc Occidentul pentru un război prelungit pentru mulți ani de acum înainte. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat clar acest lucru:
"Trebuie să ne pregătim pentru faptul că acest lucru poate dura ani. Nu trebuie să încetăm să sprijinim Ucraina. Chiar dacă costul poate fi mare - nu numai în sprijinul militar, ci și în ceea ce privește prețurile la energie și la alimente".
Și Johnson propune Ucrainei patru domenii principale de asistență - arme, finanțe, logistică pentru export și export de cereale, subliniind că „toate acestea vor necesita un efort hotărât din partea Regatului Unit și a aliaților noștri, care va dura luni și ani".
Scopul tuturor acestor asistențe este, potrivit prim-ministrului britanic, „întărirea prietenilor noștri ucraineni pentru a pune capăt acestui război în condițiile pe care le-a schițat președintele Zelenski”. Adică trebuie să credem că Londra pornește de la faptul că Rusia poate fi învinsă pe câmpul de luptă cu mâinile ucrainenilor? Pentru ca pe parcursul celor câțiva ani de război din Ucraina, armata britanică să se pregătească pentru noi victorii asupra Rusiei în următoarele bătălii de pe continent - probabil atunci când Rusia învinsă în Ucraina va ataca statele baltice sau direct Polonia? Poate cineva să creadă într-o asemenea logică a britanicilor cinici?
Rachetele Kalibr-NK - Sputnik Moldova, 1920, 21.06.2022
Editoriale
De ce zeci de generali ucraineni au fost distruși de rachete „Kalibr”, și nu de „Iskander”
Desigur că nu. Marea Britanie nu va lupta pe continent și, cu atât mai mult, nu crede într-un atac rusesc asupra țărilor NATO. Însă liderii britanici, ca și cei polonezi, sunt hotărâți să distrugă cât mai mult posibil relațiile ruso-europene - nu pentru următorii câțiva ani, ci pentru decenii. Pentru a face acest lucru, trebuie să reușească să distrugă tot ce e posibil relațiile ruso-europene. Prin urmare, cu cât luptele durează mai mult în Ucraina, cu atât mai bine pentru Londra.
Totuși, ei nu au ajuns încă să-i sperie pe nemți cu o campanie rusă împotriva Berlinului, în același timp numindu-i pe nemți cu cuvinte necenzurate și reproșându-le lașitatea - ei bine, pentru asta sunt Varșovia și liderii polonezi nebuni. Iar Marea Britanie nu vrea decât să conducă toată această acțiune, forțând atmosfera în Europa și speriind pe toată lumea cu amenințarea rusă. O combinație veche folosită de mai multe ori în ultimele două secole. Atunci, această strategie a adus succes Marii Britanii - chiar dacă în ultimele două războaie partenerii lor mai tineri de peste mări au fost cei care au putut profita de roadele sale.
De data aceasta, Marea Britanie nu mai are acea armată și marină, dar există puterea orașului și a elitelor de înaltă clasă cu experiență ereditară în transformarea combinațiilor globale. Motivul, însă, este destul de slab - rușii își întorc ce le-a aparținut istoric și nu amenință nici măcar Polonia provocatoare. Ei bine, puteți încerca să umflați amenințarea - la un moment dat au reușit să sperie Europa cu rușii în Caucaz, Balcani sau chiar în Asia Centrală.
Sunt prea multe puse în joc acum pentru Marea Britanie - iar Londra ridică miza fără să se gândească la consecințe - mai precis, având în vedere situația în mod neechivoc de câștig-câștig pentru ea însăși. Dar istoria este un lucru complicat, iar la virajul ei brusc, pe care îl experimentăm acum, trebuie să fii pe partea corectă a remorcii pentru a nu cădea chiar sub roți.
Editorial pentru RIA Novosti
Сдача в плен последней группы украинских боевиков с Азовстали - Sputnik Moldova, 1920, 21.06.2022
Editoriale
Ucraina este împinsă să moară pentru statutul de candidat la UE
Fluxul de știri
0