Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova a avertizat Lituania cu privire la consecințele blocării regiunii Kaliningrad

© Sputnik / Nataliya Seliverstova / Accesați arhiva multimediaSediul Ministerului afacerilor Externe a Rusiei în Moscova
Sediul Ministerului afacerilor Externe a Rusiei în Moscova  - Sputnik Moldova, 1920, 21.06.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Maria Zaharova a spus că blocarea regiunii Kalinigrad constituie un dest de ostilitate și a spus care pot fi consecințele.
CHIȘINĂU, 21 iun - Sputnik. Autoritățile Lituaniei trebuie să înțeleagă că decizia de a stopa tranzitul mărfurilor pe calea ferată în regiunea Kaliningrad va determina o reacție de răspuns, a declara reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în cadrul programului “Soloviov Live”, fiind citată de RIA Novosti.
"Sper ca reprezentanții Lituaniei să mai păstreze un pic de profesionalism în evaluarea situației. <...> Ei trebuie să înțeleagă consecințele - iar consecințele, din păcate, vor veni", a spus diplomatul.
Zaharova a spus că comportamentul Vilniusului este „agresiv ostil”. Potrivit acesteia, Lituania a depășit „chiar și limitele comportamentului care este contrar dreptului internațional”.
„Mi se pare că Lituania ar trebui să înțeleagă principalul lucru: atunci când Rusia rostește un cuvânt în legătură cu cealaltă parte, caracterizându-și comportamentul ca fiind în mod deschis ostil, nu mai este vorba de cuvinte, de căutarea unor formule care să redirecționeze atenția în altă parte și să se lase impresia că nu există problema”, a declarat reprezentatul oficial al Externelor de la Moscova.
Ea a subliniat că provocările Lituaniei vor duce la o reacție corespunzătoare din partea Moscovei.
Căile Ferate Lituaniene au notificat Căii Ferate din Kaliningrad încetarea tranzitului de mărfuri care fac obiectul sancțiunilor UE începând cu 18 iunie.
Guvernatorul regiunii ruse, Anton Alihanov, a subliniat că complexul de feribot din regiunea Kaliningrad va face față unor noi încărcături pe fundalul deciziei de la Vilnius.
Transportul produselor petroliere prin Lituania continuă fără restricții până pe 10 august.
În ajun Ministerului Afacerilor Externe a convocat-o pe însărcinatul cu afaceri al Lituaniei, Virginia Umbrasene. Ei i-a fost exprimat protestul în urma deciziei de a opri tranzitul anumitor mărfuri. Moscova a cerut ridicarea restricțiilor.
Țările occidentale au intensificat sancțiunile asupra Moscovei după demararea operațiunii speciale de denazificare și demilitarizare a Ucrainei.
Astfel, în aprilie, Uniunea Europeană, în cadrul celui de-al cincilea pachet de măsuri restrictive, a interzis transportul transportatorilor de marfă din Rusia și Belarus pe teritoriul său, cu excepția produselor medicale și alimentare.
Cu toate acestea, tranzitul către Kaliningrad nu a fost interzis. După cum a subliniat Vladimir Putin, politica de descurajare și slăbire a Rusiei este o strategie pe termen lung a Occidentului, iar scopul ei principal este acela de a înrăutăți viața a milioane de oameni.
Maria Zaharova - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2022
Moldova și Rusia
Zaharova: o eventuală înarmarea de către NATO ar încălca neutralitatea Moldovei
Fluxul de știri
0