Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Kissinger: Occidentul ar trebui să țină cont de interesele Moscovei

© AFP 2024 / JOHN MACDOUGALLHenry Kissinger
Henry Kissinger - Sputnik Moldova, 1920, 12.06.2022
Abonare
Fostul secretar de stat al SUA Henry Kissinger a susținut că, altfel, Rusia s-ar putea transforma într-un „avanpost al Chinei în Europa”.
CHIȘINĂU, 12 iun – Sputnik. Occidentul ar trebui să țină cont de interesele Moscovei pentru a împiedica Rusia să devină „un avanpost al Chinei în Europa”, a declarat fostul secretar de stat american Henry Kissinger.
Într-un interviu pentru The Sunday Times, Kissinger a salutat răspunsul unit al NATO la ofensiva militară a Rusiei în Ucraina și a spus că alianța ar trebui menținută, deoarece „a devenit o instituție care reflectă colaborarea dintre Europa și America într-un mod aproape unic.”
„Acum întrebarea este cum se va încheia acest război. La sfârșitul acestuia, va trebui să se găsească un loc pentru Ucraina și un loc pentru Rusia – dacă nu dorim ca Rusia să devină un avanpost al Chinei în Europa”, a spus Kissinger.
Refuzul Chinei de a condamna ofensiva militară a Rusiei în Ucraina și cooperarea din ce în ce mai strânsă cu Moscova sunt cele mai noi elemente dintr-o lungă listă de dezacorduri între Washington și Beijing.
Occidentul condus de SUA a răspuns la „agresiunea” Rusiei impunând sancțiuni dure împotriva Moscovei.
Президент РФ В. Путин выступил на Евразийском экономическом форуме - Sputnik Moldova, 1920, 12.06.2022
Rusia
Rusia ratifică protocoale și acorduri bilaterale cu Cuba și Venezuela
Comentând cu privire la operațiunea militară a Rusiei în Ucraina, fostul secretar de stat a spus că nu există „nicio scuză” pentru ceea ce a făcut președintele Vladimir Putin. În opinia sa, liderul rus, pe care l-a considerat întotdeauna „un analist atent”, este „șeful unei țări în declin” și „și-a pierdut sentimentul proporției în această criză”.
Însă Kissinger a susținut că acum, întrucât Europa și America se confruntă cu „probleme mari” în relațiile lor cu Orientul Mijlociu și Asia, nu este în interesul SUA să permită Chinei să-și consolideze şi mai mult puterea.
„Nu cred că dominația mondială este un concept chinezesc, dar s-ar putea întâmpla să devină atât de puternici. Și asta nu este în interesul nostru”, a spus Kissinger, potrivit RT.
Celebrul politician nu are nicio îndoială că Washingtonul și Beijingul sunt acum adversari, dar subliniază că cele două superputeri „au o obligație minimă comună” să împiedice o confruntare catastrofală. În situaţia în care unele țări sunt dispuse să exploateze rivalitatea și altele solicită ajutor de la una dintre superputeri, „ne îndreptăm către o perioadă foarte dificilă”, a avertizat Kissinger.
Kissinger este un adept proeminent al pragmatismului (Realpolitik) în relațiile internaționale, care pune interesele practice ale națiunilor înaintea pozițiilor ideologice. În calitate de secretar de stat al președintelui Richard Nixon, el a condus politica relaţiilor diplomatice ale SUA cu China în anii '70, care a avut ca scop împiedicarea Beijingului să se alieze cu Rusia sovietică.
Putin și Lukașenko - Sputnik Moldova, 1920, 12.06.2022
Rusia
Lukașenko l-a felicitat pe Putin și pe ruși cu prilejul Zilei Rusiei
Fluxul de știri
0