Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

„N-au reușit să distrugă”. Ce s-a găsit în buncărele din „Azovstal”

© Sputnik / Alexey Kudenko / Accesați arhiva multimediaВозобновление штурма "Азовстали"
Возобновление штурма Азовстали - Sputnik Moldova, 1920, 09.06.2022
Abonare
Garnizoana „Azovstal” și-a depus armele în urmă cu mai bine de trei săptămâni, dar armata RPD și cea rusă încă piaptănă teritoriul uzinei.
Suprafața unui complex industrial cu o suprafață de 12 hectare nu este o sarcină ușoară. Din când în când apar descoperiri periculoase. Despre modul în care a fost aranjat sistemul de apărare ucrainean - în reportajul RIA Novosti.

Aproape complet distrus

Pentru jurnaliști, intrarea în „Azovstal” este deschisă numai dinspre est - prin districtul Levoberejnîi. La intrare, un vechi tanc sovietic T-55 a înghețat ca un gardian tăcut. Acum trei săptămâni, abia se ținea de un postament grav avariat de bombardamente. Pentru a nu se prăbuși complet de pe blocul de beton, militarii RPD au adus o mașină de reparare-evacuare și au târât raritatea la punctul lor de control. Acum se ascund în umbra vehiculului de luptă de soarele arzător din iunie.
Drumul presărat cu schije și bucăți de beton duce chiar la podul pe care garnizoana „Azovstal” și-a predat armele personale, a urcat în autobuze și a intrat în prizonierat. Doar o mică parte din combinat este vizibilă de aici. Dar chiar și așa este clar: un complex uriaș de fabrici s-a transformat într-o mizerie de metal încovoiat, clădiri carbonizate, tehnică distrusă - atât civilă, cât și militară.
Uzina a fost aproape complet distrusă. Tabloul distrugerii umbrește chiar și fotografiile întreprinderii din septembrie 1943, când germanii în retragere au aruncat în aer toate principalele unități de producție. Teoretic, totul poate fi reconstruit. Cu toate acestea, mai întâi trebuie să fie curățată o zonă foarte mare și îndepărtate ruinele.
Armata rusă a distrus peste o sută de obiecte explozive la Azovstal - Sputnik Moldova, 1920, 23.05.2022
Video
Armata rusă a distrus peste o sută de obiecte explozive la Azovstal

Uzină-cetate

De fapt, Azovstal este un oraș în interiorul unui oraș. În vremea sovietică, aici au fost construite 41 de ateliere și 80 de clădiri mari. Doar cantine sunt două duzini. Dar câte buncăre și spații tehnologice subterane, nici măcar măcar localnicii cu vechime în muncă nu cunosc.
Regimentul Azov și Brigada 36 a Marinei Separate a Forțelor Armate ale Ucrainei nu în zadar au ales „Azovstal” pentru apărare. În labirinturi de metal și beton, există mii de poziții posibile pentru lunetisti, lansatoare de grenade și mitraliere. Pereții groși protejează în mod fiabil împotriva gloanțelor și a obuzelor de tanc. Comunicațiile subterane ramificate permit transferarea rapidă a unități dintr-un loc în altul. Și prin porțile largi este ușor să fie mutate echipamente militare, ascunzându-le de loviturile aeriene.
„Vă puteți imagina în ce s-ar fi transformat un atac frontal asupra acestei cetăți? Andrei, un ofițer al Ministerului Afacerilor Interne al RPD, care însoțește jurnaliștii, pune o întrebare retorică. În buncărele lor, am găsit hărți detaliate ale uzinei, pe care erau marcate liniile de apărare. În general, se pregăteau să lupte cu seriozitate”.
Cum au capitulat militanții de la „Azovstal” - Sputnik Moldova, 1920, 18.05.2022
Video
Cum au capitulat militanții de la „Azovstal”

Argumente grele

În loc de un atac frontal, Azovstal a fost înconjurat, au fost aduse mortare de calibru mare „Tulpan” și sisteme de aruncare de flăcări „Solnțepek”, au fost ridicate în aer aeronave cu bombe grele perforatoare de beton și au început să niveleze metodic uzina metalurgică la nivelul solului.
Unele secții sunt complet distruse. De-a lungul drumului din stânga și din dreapta sunt cratere de zece metri în diametru și patru metri adâncime. Într-o zonă deschisă mai aproape de centru – tehnică distrusă a Forțelor Armate ale Ucrainei, transportoare blindate de personal „Bucefal”. O forță necunoscută a întors mașina blindată „Bogdan” cu susul în jos, ca pe o jucărie.
"Anume aici au cedat", explică însoțitorul. "Trăgeau din artilerie în raioanele de vest ale Mariupolului. Și de îndată ce dădeam răspuns, mutau echipamentele în interior. Cu toate acestea, când Rusia a folosit bombele aeriene FAB-3000, focul din partea lor a încetat brusc”.
În interiorul clădirilor care aparent au supraviețuit - haos complet. În atelierul de prelucrare a zgurii de cocs echipamentul de producție a fost distrus, urme de incendiu. Pe perete, parcă în batjocură, a supraviețuit un semn: „Respectați regulile de siguranță la incendiu”. Lipsesc mai mulți pereți din clădirea centralei termice combinate, camera de generatoare a fost distrusă. În atelierul pentru conexiuni de șine totul este zdrobit de șenilele vehiculelor blindate grele.
Totuși, ceva a supraviețuit. În atelierul de plăci, stivele de produse finite se ridică până la tavan - acestea sunt așa-numitele plăci, semifabricate groase de oțel de secțiune dreptunghiulară pentru laminarea tablei de oțel. Nu sunt ieftine. De îndată ce uzina va fi curățată de mine, plăcile vor fi scoase și utilizate. Oțelul este vital pentru restaurarea Mariupolului devastat de război.
Militar al Miliției populare RPD - Sputnik Moldova, 1920, 16.05.2022
Internațional
La Mariupol are loc evacuarea răniților de la uzina „Azovstal”

Nu vom lăsa nimic

Un ofițer din RPD spune: garnizoana a stat aproape tot timpul în adăposturi subterane care datează din vremea sovietică. Sunt zeci dintre ele. Intrarea într-unul dintre buncăre este pe jumătate blocată. Trecem cu grijă peste bucăți de beton distrus și coborâm. Un miros ascuțit de ars lovește nasul. În lumina felinarului - scheletele carbonizate ale paturilor din plasă militare, o uniformă carbonizată și câteva bucăți de fier încovoiat. Însoțitorul spune că înainte de a se preda, soldații ucraineni au scos cele mai multe dintre armele și munițiile utile de aici și le-au dat foc.
"Nici mie, nici altora", glumește el. "Aproape totul a fost distrus înainte de a se preda. Armele au fost făcute inutilizabile, termovizoarele, vizorul de noapte și colimatorul au fost distruse, curelele vestelor antiglonț au fost tăiate, căștile au fost găurite prin împușcare, a fost turnat acid în laptopuri, telefoanele mobile au fost zdrobite cu berete. "Nu am extras mare lucru. De exemplu, o adevărată raritate muzeală a supraviețuit - o mitralieră cu disc Degtiarev din vremea Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Și într-un alt buncăr am luat un "trofeu" - o chitara foarte buna".
Încăperea din vecinătate, fie nu au reușit să o incendieze, fie nu au considerat că este necesar. Ușile blindate groase sunt capabile să reziste chiar și la o explozie apropiată a unei puternice mine terestre. În spatele lor sunt câteva camere spațioase. Pe pereții vopsiți cu vopsea verde sunt standuri cu instrucțiuni privind apărarea civilă. Podeaua este plină de paltoane, tunici și pantaloni abandonate. Majoritatea militare, dar există și jachete „Metinvest” noi-nouțe. În speranța de a ieși din încercuire, luptătorii Forțelor Armate ale Ucrainei și-au aruncat masiv uniformele și s-au schimbat în uniforme de lucrători Azovstal. Dar puțini au reușit să treacă drept civili.
Jurnaliştii sunt sfătuiţi cu tărie să nu calce pe haine - „surprizele” explozive pot rămâne încă în buzunare. O parte din muniție nu a avut timp să fie distrusă. Într-una dintre camere se află mai multe cutii cu grenade, cartușe de zinc, focuri de „morcovi” de la RPG-7 și o centură de mitralieră încărcată. Iar lângă arsenalul improvizat se află cartea lui Fadeev „Garda Tânără”.
Продолжается освобождение Мариуполя - Sputnik Moldova, 1920, 16.04.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Orașul subteran care împiedică asaltul asupra uzinei „Azovstal” din Mariupol

În buncărul cu caviar

Judecând după acest buncăr, viața aici nu a fost rea. Generator, baie, duș. Dar instalațiile sanitare erau în permanență defectuoase, așa că nevoile erau făcute în sticle de plastic. Erau multe dintre acestea. Una dintre cămare este plină cu pachete nedeschise de apă minerală carbogazoasă. Potrivit celor mai modeste estimări, ar mai fi fost suficient pentru încă o lună. Nu au fost probleme cu hrana: mei, conserve, rații uscate.
"Am fost printre cei care i-au inspectat pe cei care s-au predat", comentează însoțitorul. "La unul am găsit un borcan cu caviar roșu la unul dintre ei. Este de neînțeles cum nu a prins mucegai. Al doilea târa o bucată uriașă de brânză, strângându-o cu ambele mâini. Un al treilea avea patru pachete cu paté franțuzesc scump scos din rucsac. Dar, desigur, nu toată lumeale avea. Unii s-au ospătat, dar alții au primit 150 de grame de terci pe zi. „Azov” și-a luat delicatesele lui, nu le-a împărțit cu nimeni. Nici nu prea erau legături între majoritatea ascunzătorilor. Ieșeau doar noaptea și câțiva oameni odată”.
Și totuși, vuietul constant al bombelor care cădeau, tencuiala prăbușită din tavan, întunericul din jur și lipsa întăririlor au presat garnizoana din punct de vedere psihologic care a cedat. Potrivit Ministerului rus al Apărării, aproximativ două mii și jumătate de luptători s-au predat. Bătălia pentru Azovstal s-a încheiat. Cu toate acestea, militarii presupun că mici grupuri armate se pot ascunde în continuare pe teritoriul de 12 hectare.
Пшеница - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2022
Internațional
Lavrov: UE desenează o catastrofă din situația cerealelor ucrainene
Fluxul de știri
0