Orașul subteran care împiedică asaltul asupra uzinei „Azovstal” din Mariupol
© Sputnik / Илья Питалев
/ Abonare
Reprezentantul RPD Gaghin a relatat despre orașul subteran de sub „Azovstal”, care face dificil asaltul
Sub uzina „Azovstal” din Mariupol se află un oraș subteran, iar unele clădiri ale întreprinderii sunt proiectate pentru o lovitură nucleară, toate acestea fac dificilă asaltarea lui, a declarat Ian Gaghin, consilier al șefului guvernului RPD, pentru RIA Novosti.
„Azovstal” este o construcție uriașă, o uriașă fabrică sovietică, suprafața sa poate fi comparată cu un alt oraș, cu un alt Mariupol, cu propriile comunicații, cu drumuri și subterane. Adică, obiectul industrial în sine a fost construit în vremea sovietică, ținând cont de riscuri, inclusiv bombardamente, blocade și chiar unele structuri sunt proiectate pentru o lovitură nucleară”, a spus el.
Gaghin a adăugat că „asaltul asupra acestui obiect este complicat serios de prezența comunicațiilor subterane care îl conectează cu alte obiecte similare din Mariupol”. În același timp, el a numit aceste structuri „practic un alt oraș”.
Consilierul șefului RPD a remarcat că „Azovstal” este apărat de mii de oameni cu un arsenal complet de arme și un număr mare de muniții. Pe teritoriul uzinei au un parc destul de serios de vehicule blindate.
"De aceea, operațiunea decurge destul de încet, la prima vedere, dar, pe de altă parte, trebuie să înțelegem că nu putem risca viața oamenilor. Prin urmare, duelurile de artilerie se desfășoară constant pe teritoriul întreprinderii în sine. Și în în orice caz, inamicul va fi învins”, a subliniat Gaghin.
Totodată, consilierul și-a exprimat încrederea că forțele de securitate ucrainene nu vor putea pătrunde în Mariupol pentru a-i elibera pe naționaliști. Potrivit acestuia, pentru aceasta cea mai apropiată grupare militară va trebui să parcurgă o distanţă de aproximativ 100 de kilometri.
"Acești aproape 100 de kilometri sunt câmpuri, acestea sunt stepe cu păduri scurte, aceasta este o zonă deschisă, iar încercările de a-i debloca printr-o penetrare este o decizie nebunește de îndrăzneață. Desigur, în marș, astfel de forțe sunt destul de ușor de învins într-un asemenea caz, o zonă deschisă. Mai ales că cerul acum este în mâinile aviației ruse", a explicat Gaggin.
Când a fost proclamată RPD în 2014, Mariupol, cu o populație de aproximativ 450.000 de locuitori, era al doilea oraș ca mărime din republică după Donețk. Cu toate acestea, în iunie a aceluiași an, forțele de securitate ucrainene au recăpătat controlul asupra lui.
Pe 7 martie 2022, Alexandr Semionov, comandantul adjunct al batalionului Vostok al RPD, a declarat că orașul a fost înconjurat și a început o curățare a anumitor zone. Printre alte unități ucrainene, rezistența o face regimentul naționalist „Azov”, împotriva militanților căruia a fost deschis un dosar penal în Rusia.
Pe 24 februarie, Rusia a lansat o operațiune militară de demilitarizare și denazificare a Ucrainei. Vladimir Putin și-a numit scopul „protecția oamenilor care au fost supuși hărțuirii și genocidului de către regimul de la Kiev timp de opt ani”.
Potrivit Ministerului rus al Apărării, Forțele Armate lovesc doar infrastructura militară și trupele ucrainene și au îndeplinit deja principalele sarcini ale primei etape - au redus semnificativ potențialul de luptă al Ucrainei. Scopul principal al operațiunii a fost numit eliberarea Donbas-ului.