Флаги Европейского союза и государственные флаги КНР на саммите ЕС-КНР в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920
Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Incident curios în spațiul aerian al Ungariei, României, Serbiei și Bulgariei

© AFP 2022 / DANIEL MIHAILESCUAvioane F-16
Avioane F-16 - Sputnik Moldova, 1920, 09.06.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Testare a securității aeriene? Incident provocat de un teribilism? O știre a MApN informează asupra unei ample operațiuni NATO provocate de un avion de mici dimensiuni.
BUCUREȘTI, 9 iun - Sputnik. O aeronavă bimotor de mici dimensiuni, cu două persoane la bord, a mobilizat forțele aeriene din trei state NATO, conform unei informări de presă făcute de Ministerul Apărării naționale a României.
Avionul, care se pare că a decolat de la Debrețin, în Ungaria, fără un plan de zbor aprobat și fără a avea pornite mijloacele electronice de identificare, a pătruns în spațiul aerian românesc, în zona Oradea, a zburat spre Caransebeș- Turnu-Severin și apoi, de acolo, a intrat în spațiul aerian al Serbiei și al Bulgariei.
Informarea MApN nu ne spune ce s-a întâmplat în Bulgaria, dacă avionul a aterizat acolo și dacă cei de la bord au fost reținuți pentru interogări. Se spune că ”autoritățile bulgare investighează, la acest moment, la sol, zona ultimei poziții cunoscute a țintei, pentru identificarea aeronavei și stabilirea detaliilor.”
De-a lungul acestui zbor prin spațiul aerian al 4 țări, piloții micii aeronave au mobilizat două aeronave JAS 39 Gripen, ale forțelor aeriene maghiare, care i-au escortat în spațiul aerian maghiar, apoi a fost însoțit două aeronave F 16 americane, de la Baza din Fetești, de alte două F16, din dotarea armatei române, de la baza din Kogălniceanu, și apoi, probabil, de aeronave din cadrul forțelor armate bulgare.
În tot acest timp, mica aeronava nu a răspuns nici interogărilor radio, nici semnalelor vizuale transmise de aeronavele militare de interceptare.
Misterul încă rămâne. A fost un act de teribilism? Sau am asistat la un test al reacției forțelor aeriene din statele de regiune?
Aleksandr Vucic - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2022
Internațional
Reacții din Serbia și Rusia după împiedicarea vizitei lui Lavrov la Belgrad
Fluxul de știri
0