Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Comisia Europeană pune presiune pe Serbia să ”răcească” relațiile cu Rusia

© AP Photo / Yves LoggheDrapele UE în fața sediului Comisiei Europene
Drapele UE în fața sediului Comisiei Europene - Sputnik Moldova, 1920, 09.06.2022
Abonare
Comisia Europeană așteaptă ca Serbia să nu își consolideze relațiile cu Rusia, declară purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano.
BUCUREȘTI, 9 iun - Sputnik. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a salutat deciziile Bulgariei, Macedoniei de Nord și Muntenegrului de a nu permite avionului ce purta delegația condusă de ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, să survoleze spațiul aerian.
În opinia purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, gestul ce sfidează regulile diplomației ar fi ”o aplicare consecventă a sancțiunilor” și ”armonizare deplină cu politica europeană de securitate”.
De asemenea, Stano a anunțat că șeful diplomației UE, Josep Borell, l-a sunat pe președintele Serbiei, Aleksandar Vucic., în contextul incidentului diplomatic legat de împiedicarea vizitei ministrului Lavrov la Belgrad.
„UE așteaptă de la statele candidate, inclusiv Serbia, să-și armonizeze progresiv politica față de statele terțe cu politica și pozițiile adoptate de UE, inclusiv când este vorba de sancțiuni”, a subliniat purtătorul de cuvânt Stano.
La rândul său, Josep Borrell, a anunțat pe contul său de Twitter că a purtat o discuție telefonică cu președintele Serbiei, Aleksandar Vucic.
„L-am sunat pe președintele Vucic. Avem de rezolvat probleme importante pentru Uniunea Europeană și Balcanii de Vest. Doresc să contez pe Serbia, în calitate de stat candidat la UE și partener sincer și de încredere pe baza principiilor și valorilor comune, securității și prosperității” - a postat Borrell, adăugând că a discutat cu Vucic și despre probleme regionale, inclusiv despre situația din Bosnia și Herțegovina și viitoarele alegeri din această țară.
Aleksandr Vucic - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2022
Internațional
Reacții din Serbia și Rusia după împiedicarea vizitei lui Lavrov la Belgrad
Fluxul de știri
0