Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cauzele penale vor putea fi judecate în lipsa persoanei, iar averile, confiscate - detalii

Молоток судьи - Sputnik Moldova, 1920, 09.06.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Instrumentarea cauzelor penale ar putea fi făcută în lipsa persoanei, în cazul în care aceasta se eschivează de la urmărirea penală sau de la procesul de judecată.
CHIȘINĂU, 9 iun - Sputnik. Cauzele penale vor putea fi judecate în lipsa persoanei, iar averile acesteia confiscate. Asta ăn cazul în care persoana se eschivează de la procesul de judecată sau de la urmărirea penală.
Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima lectură în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului.
Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Justiției și are scopul de a îmbunătăți legislația procesual-penală a Republicii Moldova.
„Documentul vizează procedura de punere sub învinuire în lipsa persoanei, precum și judecarea cauzei în lipsa inculpatului, pentru cazurile în care persoana se sustrage de la urmărirea penală sau se eschivează de la participarea la procesul de judecată”, este precizat în proiect.
Totodată, inițiativa legislativă propune confiscarea bunurilor vizate în cauzele respective, dacă acest lucru va fi prevăzut în sentința de condamnare.
валюта - Sputnik Moldova, 1920, 09.06.2022
Politică
Milioane de dolari pentru agricultura din Republica Moldova: De unde vin banii
Documentul prevede introducerea unui mecanism de deblocare a activității procurorilor. Acesta prevede efectuarea unei proceduri speciale la faza de urmărire penală în partea ce ține de înaintarea învinuirii și acuzării în absența învinuitului.
Astfel, judecătorul de instrucție va fi cel care va verifica și autoriza finalizarea urmăririi penale, doar dacă procurorul va prezenta suficiente probe prin care va demonstra că acesta s-a eschivat în mod vădit de la urmărirea penală.
Rolul judecătorului de instrucție în acest proces va fi de a verifica dacă într-adevăr locul aflării învinuitului nu poate fi stabilit, iar procurorul a întreprins toate măsurile de căutare a acestuia. Ulterior, judecătorul va constata că fără a recurge la mecanismul de finalizare a urmăririi penale în absența învinuitului urmărirea penală se tergiversează în mod nejustificat.
În același timp, proiectul de lege prevede un șir de garanții procesuale, cum ar fi dreptul persoanei condamnate în lipsă de a solicita reluarea cauzei penale, dacă va depune personal sau prin intermediul unui apărător o cerere în acest sens către organele competente. Astfel, se garantează dreptul persoanei la un proces echitabil și dreptul de a se apăra.
Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920, 09.06.2022
Politică
S-a aprobat participarea aleșilor români la ședința comună a Parlamentelor de la Chișinău
Fluxul de știri
0