Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Operațiunea specială: Sarcinile a 12 nave mari rusești în Marea Neagră

© Sputnik / Александр Гальперин / Accesați arhiva multimediaNava de desant Piotr Morgunov
Nava de desant Piotr Morgunov - Sputnik Moldova, 1920, 06.06.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Operațiunea militară specială rusă pentru demilitarizarea și denazificarea Ucrainei se dezvoltă cu succes.
În Marea Neagră, marile nave de desant ale celor trei flote ale Marinei Ruse sunt pregătite în permanență să-și îndeplinească sarcinile propuse, adică să ocupe capul de pod de pe coasta inamicului.
Un mare detașament de nave de desant ale flotei de Nord, Baltice și Mării Negre așteaptă ora X pentru a sprijini acțiunile grupării terestre a trupelor rusești în direcțiile Nikolaev și Odesa. Potrivit unei surse din structurile de putere din Crimeea, 12 nave mari de desant ale Marinei Ruse în Marea Neagră „sunt gata să îndeplinească sarcinile prevăzute ca parte a operațiunii militare speciale”. În același timp, Ministerul rus al Apărării a adoptat decizii care ar accelera semnificativ operațiunile ofensive ale grupării de trupe rusești în Ucraina.
Scopul navelor mari de desant este de a debarca trupe pentru a captura zonele de coastă și a dezvolta o ofensivă în adâncul teritoriului inamic. Douăsprezece nave sunt capabile să transporte până la 4000 de pușcași marini, mai mult de 150 de tancuri sau 300 de vehicule de luptă de infanterie. Aceasta este o forță de lovitură serioasă. Zonele de utilizare în luptă ale detașamentului sunt destul de previzibile, doar două regiuni de coastă rămân sub controlul regimului de la Kiev.
Pe 2 iunie, comandamentul „Sud” al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat apariția a cinci nave mari rusești de desant în zona Oceakov și riscul desantării la Nikolaev. O parte a detașamentului navelor de desant ale Marinei Ruse este localizată lângă coasta Odesei.
Flota de Nord este reprezentată în operațiunea specială de marile nave de desant „Piotr Morgunov”, „Minerul Olenegorsk” și „Gheorge Victoriosul”. Flota Baltică și-a trimis navele „Korolev”, „Minsk” și „Kaliningrad”. Navele de desant din Marea Neagră - „Cezar Kunikov”, „Novocerkask”, „Azov”, „Iamal”, „Orsk” și „Nikolai Filcenkov”. Marile nave de debarcare ale grupării din Marea Neagră diferă prin caracteristici, dar operează după un singur concept și plan.
Pușcașii marini nu sunt pasageri ai acestor nave, ci un fel de trupe de coastă ale Marinei, care au menirea și pregătirea specială pentru operațiuni militare în acțiuni de desant marin. În operațiunile de capturare a bazelor, portului, insulelor și secțiunilor separate ale coastei inamicului, pușcașii marini sunt capabili să acționeze independent și în cooperare cu forțele terestre. De exemplu, în martie, Brigada 155 de Marină Separată a Flotei Pacificului a primit titlul de Gardă „pentru eroism în masă” și operațiuni militare de succes în Donbas.
Сдача в плен последней группы украинских боевиков с Азовстали - Sputnik Moldova, 1920, 06.06.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Presa: Armele date de occidentali sunt vândute de funcționarii ucraineni

Nave de desant

Specializarea unei nave mari de desant este transportarea și debarcarea pe o coastă nedotată (sau la distanță de aceasta, dincolo de orizont) a unui batalion întărit de pușcași marini cu arme și echipamente standard. Pentru a înțelege capacitățile detașamentului de nave mari de desant din Marea Neagră, să aruncăm o privire mai atentă indivudual asupra fiecărei nave.
Prima navă mare de desant în serie a proiectului 11711 „Piotr Morgunov” i-a înlocuit pe „veteranii” proiectelor 775 și 1171 în urmă cu câțiva ani. Poate lua la bord 300 de pușcași marini, 13 tancuri sau 36 de vehicule de luptă de infanterie, două elicoptere de trei specializări diferite (elicoptere de transport și luptă Ka-29, elicoptere de căutare și salvare Ka-27 sau elicoptere de atac Ka-52K „Katran”) în orice combinație. Este capabil să îndeplinească funcțiile unei nave amiral, întreaga gamă de operațiuni de desant pe mare, precum și să sprijine desantul cu foc de artilerie. Armamentul principal al navei „Piotr Morgunov” este două sisteme de artilerie AK-630M cu șase țevi de calibru 30 mm cu un sistem de control al focului radar (oferă apărare împotriva rachetei în zona apropiată - până la 4000 de metri, ritmul de tir până la 10 mii focuri pe minut). Există un complex de război electronic la bord.
Caracteristica tehnologică a proiectului 11711 este desantarea „fără contact”, adică desantarea pușcașilor marini și echipamentelor militare pe o coastă neamenajată pe pontoanele de inginerie care sunt împinse din ușile deschise de la provă spre țărm - fără ca nava să atingă fundul apei. Tehnica blindată plutitoare, vehiculele de luptă ale infanteriei și vehiculele de luptă ale infanteriei pot merge în mare direct de la pupa sau prova navei – fără a fi văzute de la țărm (minarea plajelor din Odesa de către forțele militare ucrainene este complet inutilă). Lungimea navei mari de desant a proiectului 11711 este de 120 m, lățimea este de 16,5 m, pescajul este de 3,6 m, viteza este de până la 18 noduri (33,3 km/h). Deplasamentul total este de aproximativ 5000 de tone de apă. Distanța de croazieră - 3500 de mile marine (6480 km). Echipaj - 100 de persoane. Nu există analogi străini moderni proiectului rusesc 11711.
Nava mare de desant a Flotei Mării Negre „Orsk” a proiectului 1171 (conform clasificării NATO „Aligator”) a lăsat în urmă, de-a lungul unei mari perioade de timp, zeci de mii de mile în spatele pupei. Nava este proiectată să transporte 300 de pușcași marini, 20 de tancuri de bază de luptă sau 45 de transportoare blindate de personal sau până la 1000 de tone de diverse încărcături. Deplasamentul este de 4650 tone. Lungima 113 m, lățimea 15,6 m, pescajul 4,5 m. Viteza - până la 16,5 noduri. Raza de acțiune - 10 mii de mile. Echipaj 55 de persoane.
Nava de desant mare a Proiectului 775 „Olenegorsk Gorniak” modernizată este capabilă să ia la bord 250 de pușcași marini, 12 tancuri sau 17 vehicule de luptă de infanterie. Deplasamentul - 4080 tone. Echipaj - 75 de persoane. Armament de artilerie - o instalație dublă AK-725 de 57 mm cu un sistem de control al focului radar (rază de până la 16 km și o încărcătură de muniție de 1000 de obuze). Viteza de foc - 100 de cartușe pe minut. Există radare pentru detectarea țintelor aeriene, două stații de navigație și echipamente pasive de război electronic.
Nici un conflict militar nu se poate desfășura fără participarea navelor mari de desant. Navele rusești au desantat în august 2008 trupe în portul georgian Poti, în 1999 au transferat trupe de menținere a păcii în Iugoslavia. Grupul de nave de desant de la Marea Neagră ale Marinei Ruse în 2022 este capabil să accelereze atingerea obiectivelor operațiunii speciale. Aceste nave, prin simpla lor apariție la orizont lângă Nikolaev și Odesa (demonstrație de pregătire pentru o operațiune de debarcare navală), duc regimul de la Kiev și Forțele Armate ale Ucrainei în disperare.
Navele și submarinele de suprafață ale Marinei Ruse din Marea Neagră acoperă zona operațională de trei luni, îngreunând acțiunile inamice, lansând sute de lovituri de înaltă precizie cu rachete „Kalibr” asupra unor obiecte îndepărtate ale Forțelor Armate ale Ucrainei (salva totală de rachete a navelor, submarinelor și sistemelor de rachete de coastă ale Flotei Mării Negre este de peste 200 de focoase). Rămășițele marinei ucrainene sunt blocate în baze izolate, iar fiecare ieșire a unităților de luptă în mare, încercările de a ataca navele rusești duc doar la pierderi. Urmează acțiuni militare asupra regiunilor Nikolaev și Odesa.
Clădirea MAE de la Moscova - Sputnik Moldova, 1920, 03.06.2022
Politică
Diplomația de la Moscova speră că Chișinăul nu va acționa împotriva cooperării cu Rusia
Fluxul de știri
0