Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ceban: Există un grup de interese legat de Energocom și lobby pentru companii petroliere

© Sputnik / Mihai CarausIon Cioban
Ion Cioban - Sputnik Moldova, 1920, 06.06.2022
Abonare
Primarul Capitalei solicită mai multor instituții ale statului să acționeze în vederea neadmiterii prejudicierii intereselor economice ale cetățenilor și agenților economici din Republica Moldova la procurarea energiei electrice.
CHIȘINĂU, 6 iun - Sputnik. Primarul Chișinăului vine cu o sesizare la Parlamentul Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Procuratura Generală a Republicii Moldova, Centrul Național Anticorupție.
Sesizarea primarului vine în contextul în care Energocom a semnat un contract de achiziție a 30% din necesarul de curent electric pentru luna mai cu o companie din Ucraina. Ion Ceban susține că există un grup de interese în partidul aflat la guvernare, bani iliciți dintr-un contract legat de Energocom și lobby făcut pentru companii petroliere.
Potrivit lui Ceban, livrările de la compania ucraineană Ukrhydroenergo au început din data de 12 mai. Mai mult, Ceban spune că la încheierea contractului nu s-au respectat cerințele din Legea cu privire la energia electrică care prevede că furnizorii achiziționează energie electrică pe piața contractelor bilaterale sau pe piața organizată de energie electrică, cu respectarea condițiilor stabilite de Lege.
Ceban afirmă că nu s-a ținut cont de statutul prioritar al energiei electrice produse de centralele electrice de termoficare urbane și al energiei electrice de la centralele electrice eligibile care produc din surse regenerabile de energie.
„Adică, prioritate în cazul achiziționării energiei au companiile producătoare de energie electrică produsă în Republica Moldova”, precizează Ion Ceban.
Electricitate - Sputnik Moldova, 1920, 06.06.2022
Societate
Premier Energy solicită majorarea tarifului la energia electrică: Cu cât va crește
Acesta mai spune că suspiciuni de trucare a licitațiilor au existat și în mijloacele de informare în masă, totodată, fiind sesizată ANRE.

„Anularea licitației privind achiziționarea energiei electrice de către Republica Moldova, prin intermediul întreprinderii Energocom, favorizarea companiei „Августа”, chiar dacă aceasta, de rând cu altele două - „Tet Group", "Artlex Energy" - nu au corespuns criteriilor din caietul de sarcini, neavând experiența de furnizare a energiei electrice în ultimele 24 luni, este inadmisibilă. Potrivit unor surse, această companie ar aparține unor actori, foști politicieni care ar avea interese din această licitație”, mai spune Ceban.

Totodată, mai spune primarul Chișinăului, ANRE a fost informată despre faptul că nicio companie din cele care au participat la licitația organizată de Energocom pentru asigurarea cu energie electrică în lunile mai și iunie, nu a fost gata să asigure 100% din necesarul de curent.
În context, edilul general solicită instituțiilor sesizate să întreprindă acțiunile ce se impun în conformitate cu domeniul de competență în vederea sancționării abuzului de drept și neadmiterii prejudicierii intereselor economice ale cetățenilor și agenților economici din Republica Moldova.
Нефтяной терминал Шесхарис - Sputnik Moldova, 1920, 05.06.2022
Economie
Petrolul kazah, redenumit: care este motivul
Fluxul de știri
0