Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Petrolul kazah, redenumit: care este motivul

© Sputnik / Vitaly Timkiv / Accesați arhiva multimediaНефтяной терминал "Шесхарис"
Нефтяной терминал Шесхарис - Sputnik Moldova, 1920, 05.06.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Petrolul exportat de Kazakhstan prin porturile maritime rusești îi schimbă denumirea. El va fi comercializat sub numele de Kazakhstan Export Blend Crude Oil – KEBCO. Motivul îl constituie dorința de a-l disocia de petrolul originar din Rusia.
BUCUREȘTI, 5 iun – Sputnik. Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, deținută de Rompetrol Rafinare, parte a grupului KMG International, cu o capacitate anuală de 6 milioane de tone, procesează țiței kazah.
Începând cu luna iunie a acestui an, Kazakhstanul își redenumește petrolul pe care îl exportă prin conducte maritime rusești. El va fi vândut sub denumirea de Kazakhstan Export Blend Crude Oil (KEBCO), pentru a-l disocia de petrolul originar din Rusia și a evita riscurile de sancțiuni și problemele de finanțare, transmite profit.ro.
Producătorul de petrol kazah CNPC-Aktobemunaigaz, care își livrează petrolul prin porturile rusești, spune că din cauza schimbărilor geopolitice semnificative recente și pentru a evita efectul negativ al modificărilor asupra exporturilor de petrol kazah prin porturile rusești, din iunie 2022 se va aplica denumirea KEBCO (Kazakhstan Export Blend Crude Oil).
Uniunea Europeană a anunțat, la începutul acestei săptămâni, un embargo asupra importurilor de petrol rusesc până la finalul anului 2022.
Profit.ro subliniază că statul Kazakhstan folosește porturile maritime rusești ca rută de tranzit pentru 20% din fluxul său de export de petrol, aproximativ 13,3 milioane de tone în 2021, în timp ce petrolul originar din Kazahstan nu este supus, din punct de vedere tehnic, sancțiunilor occidentale.
Микрочип компьютерной схемы - Sputnik Moldova, 1920, 04.06.2022
Internațional
Rusia limitează exporturile de gaze nobile, element-cheie în fabricarea cipurilor
Fluxul de știri
0