Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Premier Energy solicită majorarea tarifului la energia electrică: Cu cât va crește

© Sputnik / Mihai CarausElectricitate
Electricitate - Sputnik Moldova, 1920, 06.06.2022
Abonare
Cel mai mare distribuitor de energie electrică solicită majorarea tarifelor pentru consumatorii finali.
CHIȘINĂU, 6 iun - Sputnik. Cel mai mare operator de energie electrică din Republica Moldova cere majorarea tarifului pentru consumatorul final. Într-o adresare către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică este precizat că majorarea tarifului la curentul electric ar putea constitui 20%, adică 2,71 de lei pentru un Kwh pentru consumatorii casnici.
„După următoarea ajustare a prețurilor la gaze naturale, cu aplicare din 1 iunie se atestă o majorare a acestor prețuri cu circa 26% pentru punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de înaltă și medie presiune. Urmare a acestei majorări a prețurilor de furnizare a gazelor naturale, rezultă o creștere corespunzătoare a prețurilor de producere a energiei electrice de către centralele electrice de termoficare urbane, care în final se vor transpune în majorarea cu cca.20% a prețului de livrare a energiei de către Furnizorul Central”, este precizat în adresarea Premier Energy.
În context, Premier Energy solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să aprobe prețuri de furnizare a energiei electrice:
228,18 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de înaltă tensiune 35-110 kV,
240,79 bani/kWh pentru consumatorii finali instalațiile cărora sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune 6-10 kV
271,54 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune 0,4 kV.
Operatorul își justifică cererea de majorare prin prețurile mai mari de achiziție a curentului electric, dar și prin deprecierea leului moldovenesc față de dolarul american care generează cheltuieli suplimentare, care ar genera costuri suplimentare de 112 milioane de lei.
ANRE are la dispoziție cinci zile pentru a lua o decizie de majorare a tarifului la energia electrică. În prezent, tariful pentru consumatorii casnici este 2,17 lei pentru un /kWh.
Marcel Ciolacu - Sputnik Moldova, 1920, 06.06.2022
Politică
Ciolacu: Cred că Moldova nu are nevoie de ajutor militar
Fluxul de știri
0