Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Africa cere ca sancțiunile împotriva Rusiei să fie ridicate

© Sputnik / Mikhail Klimentyev / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В. Путин встретится с председателем Африканского союза М. Саллом
Президент РФ В. Путин встретится с председателем Африканского союза М. Саллом - Sputnik Moldova, 1920, 04.06.2022
Abonare
Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei creează pericolul izbucnirii în Africa a unei crize a securităţii alimentare, a declarat șeful Uniunii Africane (AU) și președintele Senegalului Macky Sall, în cadrul unei întâlniri vineri cu președintele rus Vladimir Putin.
CHIȘINĂU, 4 iun – Sputnik. Şeful Uniunii Africane (AU) și președintele Senegalului Macky Sall a cerut abolirea restricțiilor care se aplică în cazul culturilor de cereale și îngrășămintelor minerale ruseşti.
Continentul se confruntă cu cea mai mare foamete din ultimele decenii, pe măsură ce prețurile globale ale produselor alimentare cresc vertiginos.
„Sancțiunile împotriva Federației Ruse au agravat situația, deoarece nu mai avem acces la cereale, în special la grâu din Rusia și, cel mai important, la îngrășăminte, ceea ce reprezintă o amenințare serioasă la adresa securităţii alimentare pe continent”, a avertizat Sall, potrivit RT.
Acesta a evidenţiat două probleme majore, criza alimentară globală și sancțiunile anti-Rusia, și a spus că aceste probleme trebuie rezolvate, astfel încât produsele alimentare, în special cerealele și îngrășămintele, să fie eliminate din lista de sancțiuni.
În acelaşi timp, președintele Vladimir Putin a declarat că relațiile dintre Rusia şi Africa se află în prezent într-o nouă etapă de dezvoltare, ceea ce este foarte important pentru ambele părți.
Clădirea MAE de la Moscova - Sputnik Moldova, 1920, 03.06.2022
Politică
Diplomația de la Moscova speră că Chișinăul nu va acționa împotriva cooperării cu Rusia
„Doresc să reamintesc că țara noastră a fost întotdeauna de partea Africii, a susținut Africa în lupta împotriva colonialismului”, a spus Putin.
Potrivit preşedintelui rus, volumul comerțului bilateral dintre Rusia și continent a crescut cu peste 34% în primele luni ale acestui an.
Organizaţia Națiunilor Unite a avertizat recent cu privire la o agravare a crizei alimentare globale din cauza conflictului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei. Situația este deosebit de gravă în Africa de Est, o regiune care procura în mod tradițional din Rusia și Ucraina aproximativ 90% din cerealele sale importate.
Potrivit programului ONU World Food, chiar şi înainte de criza din Ucraina, aproximativ 13 milioane de oameni din Cornul Africii sufereau de foame. Mai mult, potrivit agenției, situația ar putea deveni și mai gravă din cauza unei secete care a afectat culturile și a ucis animale în Kenya, Somalia și Etiopia.
ONU estimează că o criză alimentară globală ar putea aduce 323 de milioane de oameni în pragul înfometării.
Fluxul de știri
0