Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Modificările la Legea libertății de exprimare, votate în lectură finală: Ce prevăd

© Sputnik / Mihai CarausȘedința de constituire a Parlamentului de Legislatura a XI-a - 26 iulie 2021
Ședința de constituire a Parlamentului de Legislatura a XI-a - 26 iulie 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 02.06.2022
Abonare
Deputații au votat în lectură finală pentru modificarea a șapte acte normative, printre care și modificarea la Legea cu privire la libertatea de exprimare.
CHIȘINĂU, 2 iun - Sputnik. Proiectul de lege privind modificarea Legii cu privire la libertatea de exprimare, dar și a Legii privind Serviciul de Informații și Securitate a fost votat în lectură finală cu votul a 54 de deputați.
Opoziția a cerut excluderea de pe ordinea de zi a acestui proiect de lege, argumentând că nu s-ar fi respectat legislația în vigoare.
Potrivit deputatului fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adela Răileanu, printr-un amendament, întregul concept al proiectului a fost modificat. Mai mult, Răileanu susține că au fost admise abateri legate de înregistrarea și prezentarea amendamentului la acest proiect.
Solicitarea BCS nu a fost susținută de majoritatea parlamentară, iar subiectul a rămas pe ordinea de zi, ulterior examinat și supus examinării și procesului de vot.
Заседание парламента Молдовы 19 мая 2022 - Sputnik Moldova, 1920, 02.06.2022
Politică
BCS cere excluderea de pe ordinea de zi a modificării Legii libertății de exprimare
Trebuie precizat, este vorba de un proiect de lege, care propune modificări la Legea privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Legea cu privire la libertatea de exprimare, Codul penal, Legea privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, Legea comunicațiilor electronice, Codul contravențional și Codul serviciilor media audiovizuale.
Proiectul de lege propune definirea noțiunilor de „spațiu informațional mediatic”, „spațiu informațional public”, „informație falsă”, „informație ce afectează securitatea spațiului informațional public” și „dezinformare”. Prevederile din proiect stabilesc că dezinformarea sau răspândirea informațiilor ce afectează securitatea spațiului informațional public sunt interzise.
„În acest sens, pentru protejarea libertății publicului de a fi informat prin contracararea dezinformării sau informațiilor false în spațiul informațional public, prin noul art.6/1 sunt reglementate competențele, acțiunile și procedurile autorităților responsabile”, este precizat în nota informativă a proiectului de lege.
În context, sunt prevăzute sancțiunile penale și contravenționale pentru neexecutarea dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale sau a hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare, precum și pentru răspândirea dezinformării sau a informațiilor false ce afectează securitatea informațională a țării.
La fel, urmează să fie efectuate modificări la Legea privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, dar și la Codul serviciilor media audiovizuale.
Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920, 07.04.2022
Politică
BCS, despre „Legea dezinformării”: Tentativă de atac la libertatea de exprimare
La Articolul I se propune stabilirea unei atribuții noi pentru Serviciul de Informații și Securitate (SIS), în sensul că „Serviciul va elabora și implementa un sistem de măsuri orientate spre descoperirea, prevenirea și contracararea acțiunilor care, conform Concepției securității informaționale a Republicii Moldova, reprezintă amenințări la adresa securității informaționale”.
Potrivit modificărilor propuse la Codul serviciilor media audiovizuale, articolul 5 „Programele audiovizuale achiziționate” se completează cu următorul cuprins:
„În cazul serviciilor de televiziune, programele audiovizuale achiziționate de peste hotare trebuie să provină sau să fie produse în proporţie de cel puţin 50% în statele membre ale Uniunii Europene, SUA și Canada precum și ale statelor care au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră”, este precizat în proiectul de lege.
Potrivit documentului propus pentru completare și modificare, nu pot fi achiziționate programe produse de filiale sau reprezentanțe ale furnizorilor care provin din state care nu au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, indiferent de locul activității acestora.
Pentru încălcarea prevederilor privind programele audiovizuale locale, se exclude sancțiunea cu avertizare publică și se introduce un nou tip de sancțiune, și anume suspendarea dreptului de a difuza comunicările comerciale audiovizuale de la 6 luni până la 12 luni și suspendarea licenței de emisie a furnizorului de servicii media care a încălcat decizia Consiliului Audiovizual privind suspendarea dreptului de a difuza comunicările comerciale audiovizuale.
Заседание парламента Молдовы 02 июнь 2022  - Sputnik Moldova, 1920, 02.06.2022
Politică
Ultima oră: SIS are un nou director - cine este acesta
Fluxul de știri
0