Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

BCS, despre „Legea dezinformării”: Tentativă de atac la libertatea de exprimare

© Sputnik / Mihai CarausПарламент Республики Молдова
Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920, 07.04.2022
Abonare
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor critică modificările propuse de un grup de deputați privind modificarea unor acte normative.
CHIȘINĂU, 7 apr - Sputnik. Deputații din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor critică modificările care sunt aduse unui proiect de lege, deoarece pune în pericol securitatea informațională a țării. Este vorba despre modificările la legea privind Serviciul de Informații și Securitate și la legea cu privire la libertatea de exprimare.
În cadrul unui briefing de presă, un grup de deputați ai BCS și-au arătat nemulțumirea față de proiectul propus pentru a fi examinat și aprobat în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului. Potrivit acestora, proiectul sub numărul 123 a fost înregistrat cu data de 5 aprilie și nu a fost supus vreunor dezbateri sau audieri publice.
„Prin modificările propuse, acești legiuitori ne privează de posibilitatea la libera exprimare, deoarece, orice opinie care nu va coincide cu opinia lor poate nimeri în categoria de informații false”, a declarat deputatul Inga Sibova.
La fel, deputații BCS susțin că prin modificarea propusă la Codul serviciilor media audiovizuale va fi grav încălcat punctul 1 din articolul 34 al Constituției Republicii Moldova care spune că „dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit”.
„Orice noutate care nu va corespunde dorințelor acestei guvernări poate fi tratată ca o dezinformare sau fakenews”, a declarat deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.
Președinția RM - Sputnik Moldova, 1920, 07.04.2022
Politică
Președintele Letoniei vine astăzi la Chișinău
Trebuie precizat, pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului din 7 aprilie, figurează proiectul de lege privind modificarea unor acte normative. Articolul II al legii organice propune modificări la Legea cu privire la libertatea de exprimare.
Proiectul de lege propune definirea noțiunilor de „spațiu informațional mediatic”, „spațiu informațional public”, „informație falsă”, „informație ce afectează securitatea spațiului informațional public” și „dezinformare”. Prevederile din proiect stabilesc că dezinformarea sau răspândirea informațiilor ce afectează securitatea spațiului informațional public sunt interzise.

„În acest sens, pentru protejarea libertății publicului de a fi informat prin contracararea dezinformării sau informațiilor false în spațiul informațional public, prin noul art.6/1 sunt reglementate competențele, acțiunile și procedurile autorităților responsabile”, este precizat în nota informativă a proiectului de lege organică.

În context, sunt prevăzute sancțiunile penale și contravenționale pentru neexecutarea dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale sau a hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare, precum și pentru răspândirea dezinformării sau a informațiilor false ce afectează securitatea informațională a țării.
La fel, urmează să fie efectuate modificări la Legea privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, dar și la Codul serviciilor media audiovizuale.
ședința parlamentului - Sputnik Moldova, 1920, 07.04.2022
Politică
Deputații se întrunesc astăzi în ședință: Ce subiecte sunt pe ordinea de zi
La Articolul I se propune stabilirea unei atribuții noi pentru Serviciul de Informații și Securitate (SIS), în sensul că „Serviciul va elabora și implementa un sistem de măsuri orientate spre descoperirea, prevenirea și contracararea acțiunilor care, conform Concepției securității informaționale a Republicii Moldova, reprezintă amenințări la adresa securității informaționale”.
Potrivit modificărilor propuse la Codul serviciilor media audiovizuale, articolul 5 „Programele audiovizuale achiziționate” se completează cu următorul cuprins:
„În cazul serviciilor de televiziune, programele audiovizuale achiziționate de peste hotare trebuie să provină sau să fie produse în proporţie de cel puţin 50% în statele membre ale Uniunii Europene, SUA și Canada precum și ale statelor care au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră”, este precizat în proiectul de lege.
Potrivit documentului propus pentru completare și modificare, nu pot fi achiziționate programe produse de filiale sau reprezentanțe ale furnizorilor care provin din state care nu au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, indiferent de locul activității acestora.
Pentru încălcarea prevederilor privind programele audiovizuale locale, se exclude sancțiunea cu avertizare publică și se introduce un nou tip de sancțiune, și anume suspendarea dreptului de a difuza comunicările comerciale audiovizuale de la 6 luni până la 12 luni și suspendarea licenței de emisie a furnizorului de servicii media care a încălcat decizia Consiliului Audiovizual privind suspendarea dreptului de a difuza comunicările comerciale audiovizuale.
Ședință a Colegiului SIS, foto din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2022
Politică
Cum autoritățile moldovene luptă pentru securitatea informațională a țării
Fluxul de știri
0