Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldova nu discută despre aprovizionarea cu arme din Occident, anunță Sandu

© Photo : Direcția informare și comunicare cu mass-media a Aparatului Președintelui Republicii Moldova Maia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 27.05.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Maia Sandu: "Republica Moldova este o țară neutră, pașnică și nu vrea să atenteze la suveranitatea altei țări".
CHIȘINĂU, 27 mai - Sputnik. Președintele țării, Maia Sandu, a venit cu o reacție la declarațiile ministrului afacerilor externe din Marea Britanie, Liz Truss, precum că Republica Moldova ar trebui să fie echipată conform standardelor NATO.

"Nu am avut discuții concrete, am văzut și eu declarații în presă. (..) În același timp, Republica Moldova are un sector de apărare atât de slab și acest sector de apărare trebuie consolidat și fortificat. Știți că primi asistență din partea Uniunii Europene prin inițiativa de pace și în discuțiile cu conducerea armatei o să vedem dacă sunt alte necesități pe care am putea să le satisfacem din aceste ajutoare", a declarat Maia Sandu.

Amintim că săptămâna trecută secretarului de stat pentru afaceri externe și Commonwealth al Regatului Unit, Liz Truss, a exprimat disponibilitatea Londrei de a livra armament Republicii Moldova.
Anunțul a fost criticat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Socialiștii au precizat că declarația ministrului de Externe al Marii Britanii a fost făcută „fără să fi avut loc careva discuții publice cu reprezentanții conducerii de vârf a Republicii Moldova”.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 23.05.2022
Moldova și Rusia
MAE rus: Moscova ridică întrebări cu privire la intenția NATO de a furniza arme Moldovei
Ulterior, viceministrul rus de Externe, Andrei Rudenko, a declarat că Moscova ridică întrebări cu privire la intenția NATO de a furniza arme Moldovei.
"Suntem surprinși nu atât de declarația Marii Britaniei, cât de posibila reacției a Chișinăului, însă noi vom urmări. Pentru că în Constituția Republicii Moldova este clar precizat statutul său de neutralitate, iar furnizarea de arme, mai ales dintr-un stat NATO, desigur că ridică întrebări", a declarat viceministrul rus de Externe, Andrei Rudenko.
Și Ministerul de Externe din Republica Moldova a venit cu o precizare referitor la declarația ministrului Afacerilor Externe al Marii Britanii, potrivit căreia statele membre ale NATO trebuie să livreze armament Republicii Moldova. Potrivit MAEIE, unul din elementele centrale ale parteneriatului între NATO și Republica Moldova „ține de importanța respectării principiului neutralității constituționale a țării noastre de toți actorii vizați”.
MAEIE mai precizează că scopul acestui dialog ține atât de participarea la eforturile de asigurare a păcii și securității internaționale, cât și asigurarea capacităților necesare de apărare ale forțelor armate pentru contracararea potențialelor riscuri de securitate.
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 23.05.2022
Politică
PSRM critică declarațiile privind livrarea de armament Republicii Moldova de către NATO
Fluxul de știri
0